Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sutra počinju „Svetosavske svečanosti”: Gosti manifestacije Srbi iz regiona

post-title
Foto: GZS


Čačak - Manifestacija „Svetosavske svečanosti” u organizaciji istoimenog udruženja, grada Čačka i Gradske biblioteke „Vladisalav Petković Dis” po sedmi put održaće se u gradu Čačku u periodu od 16. januara do 6. februara. Prema rečima organizatora ovogodišnja manifestacija biće podeljena u dva dela, od koji će se prvi biti posvećen radu sa decom, a drugi deo predstavljaju događaji koji se tiču aktuelizacije pitanja položaja srpskog naroda u zemljama regiona.

„U okviru ovogodišnje manifestacije, naš grad će ugostiti delegacije Srba iz Mađarske, Hrvatske i Crne Gore. Na čelu delegacije iz Mađarske biće Ljubomir Aleksov, dugogodišnji parlamentarac i predstavnik srpskog naroda u mađarskom parlamentu i predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj. Na čelu delegacije iz Hrvatske biće Dejan Drakulić, predsednik Zajedničkog veća opština Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, a na čelu delegacije iz Crne Gore biće Momčilo Vuksanović predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore”, rekao je Đuro Ceranić, ipred udruženja „Svetosavske svečanosti”.

Sutra počinju „Svetosavske svečanosti”; Foto: GZS

Jedna od aktivnosti u okviru manifestacije jeste i okrugli sto na kome će svoja mišljenja i iskustva podeliti lokalni, čačanski novinari ali i srpski novinari iz zemalja regiona.

„Već sutra, sa početkom u 16 časova u prostoru Gradske biblioteke imaćemo tribinu na temu Položaj srpskog naroda u zemljama regiona gde ćemo na jedan potpuniji način progovoriti o aktuelnoj situaciji u okolnim državama i videti kako to tamo naš narod živi i sa kojim se problemima susreće. Narednog dana, dakle 17. januara imaćemo okrugli sto na temu Kreiranje i razmena medijskog sadržaja u cilju poboljšanja položaja srpskog naroda u zemljama regiona. Tu će nam biti gosti predstavnici naših lokalnih medija, a imaćemo goste i iz RTS-a. Učešće u okruglom stolu će uzeti i predstavnici srpskih medija iz Hrvatske, Crne Gore i Mađarske”, rekao je Ceranić.

Sutra počinju „Svetosavske svečanosti”; Foto: GZS

U okviru manifestacije biće održana i promocija knjige „Zapisi iz Makedonije” autora Milutina Stančića, koji upravo u Severnoj Makedoniji vodi organizaciju „Spona” koja se, pored izdavačkog posla bavi i humanitarnim radom.

Deo „Svetosavskih svečanosti” koji je posvećen najmlađim sugrađanima podrazumeva edukativne i umetničke radionice, za polaznike predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola iz Čačka.

Sutra počinju „Svetosavske svečanosti”; Foto: GZS

„Udruženje Svetosavske svečanosti se bavi jednim izuzetno važnim poslom pri očuvanju srpske tradicije kako u državi tako i u okruženju. Prisustvovao sam brojnim manifestacijama, imao sam priliku da putujem sa njima i u zemlje regiona gde su oni kao prezenteri naše svetosavske tradicije, predstavili deci na jedan divan način. prošle godine smo decu iz tih zemalja, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Rumunije ugostili u Čačku, na jednom predavanju, a oni su u okviru te manifestacije obišli naš grad i okolinu i upoznali se sa našom istorijom”, rekao je zamenik gradonačelnika grada Čačka, Vladan Milić.

 

GZS

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar