Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ne silazite sa tog stepenika - Čačanska rodna viđena očima Ljubivoja Tadića

post-title
Foto: GZS


Čačak - Kada sam čuo da je Čačak dobio počast da bude prva prestonica kulture Srbije 2023. godine osetio sam radost i strepnju. 

Radost jer su današnje temelje duhovnog, obrazovanog i kulturnog Čačka ustanovili brojni velikani srpskog umetničkog stvaralaštva, jer se u Čačku od prošlog veka objavljuje najbolji književni časopis u ovom kutku čovečanstva Gradac, u Čačku se već 60 godina organizuje najveći praznik u srpskoj poeziji, Disovo proleće. Znam lično i po čuvenju mnoge darovite pisce, slikare, muzičare, stvaraoce u kojima Čačak nikada nije oskudevao.
Strepnju mi je pojačao krah Novog Sada kao evropske prestonice kulture, nedostatak mašte i entuzijazma u stvaranju dela ili ustanova koji će imati odjeka u čitavoj javnosti i prirodno trajanje u vremenu koje dolazi.

Prilikom mog prvog dolaska u Čačak, početkom 2023. godine na proslavu 175 godina Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis, imao sam priliku da saznam sadržaj programa Čačanske Rodne, njegove osnovne namere i ciljeve, raznovrsnost i ambiciju. I program posvete godišnjice Gradske biblioteke bio je posveta Disu, Branku V. Radičeviću. Tada sam saznao da će u avgustu 2023. biti otvoren legat Branka V. Radičevića u Ovčar Banji. I onda sam u sebi rasterao i poslednju senku magle strepnje koja me je obuzela i počeo sam da se nadam. Nisam znao da će jedan od poetskih programa imati naslov, parafrazu stiha Miodraga Pavlovića... Ja imam nade za ovaj grad. I došao sam do svoje definicije Čačanske Rodne, do koje držim i danas... Lično shvatanje našega danas između prošlosti i budućnosti.
Istoričarima umetnosti prepuštam da naprave imenik skoro 5000 stvaralaca i saradnika, koji su u toku Čačanske Rodne 2023. izveli preko 100 programa. Ja bih se zadržao na poštovanju i ljubavi prema našim umetničkim precima i srpskom kulturnom i istorijskom nasleđu. Posveta Branku V. Radičeviću, me je učinila posebno srećnim, jer je Branko jedan od prvih koje mogu da nazovem životnim prijateljem, a da ne pripada generaciji mojih vršnjaka.

Dostojno je obeleženo i 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, velike srpske slikarke, izložbom u Narodnom muzeju u Beogradu, a od 11. oktobra 2023. godine na dan njenog rođenja, izložbom koja je otvorena u Čačku.

Otvoren je Etnološki muzej sa bogatom postavkom Čačka i okoline, planina i brda koji ima šta da pokaže i svojim žiteljima svih generacija i putnicima namernicima. Otvoren je i prvi Muzej Košarke, po kojoj je Čačak čuven u svetskim razmerama.
Odigrane su pozorišne premijere i reprizne predstave različitih žanrova, ali tematski vezane za Čačak, koje nastavljaju svoj teatarski život i u novoj sezoni, i u sledećoj s nadom da će biti dugovečne.

Muzički program je bio u rasponu festivala ambijentalne i etno muzike do izvođenja klasičnih muzičkih dela. Na moju sreću, estrada se nije provukla, mada zna da se preobuče u kakav kulturni kaput. Po mom ukusu bez nekih koncerata popularne muzike na Trgu se svakako moglo, ali to je pitanje kojim se ne bih previše bavio.
Čačak je svojom Rodnom postigao visoke domete u srpskoj kulturi, a i postavio visok stepenik u kulturnom životu jedne zajednice. Molio bih građane Čačka da sa tog stepenika ne silaze. Isti takav stepenik želim Užicu i građanima Užica, koje će biti prestonica kulture Srbije 2024. godine. Budite pametni i uživajte. Prizor koji ugledate sa tog stepenika je divan.

GZS/Ljubivoje Tadić



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar