Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na proleće počinje gradnja nove zgrade Naučno tehnološkog parka u Čačku

post-title
Foto: NTP Čačak


Čačak - Na jučerašnjem zasedanju Gradskog veća grada Čačka usvojen je program rada Naučno tehnološkog parka za ovu godinu, 47 miliona dinara sa ovu naučnu ustanovu, od toga 18 miliona iz budžeta grada Čačka, 14 milina od Republike Srbije i 15 miliona iz sopstvenih prihoda. Na proleće kreće se sa izgradnjom novog objekta od 12 000 metara kvadratnih koji će useliti nove stanare za godinu i po. Lokacija objekta je industrijska zona, odnosno nekadašnja fabrika Cer.

„Ove godine naš NTP puni osam godina od osnivanja. Krenuli smo veoma skromno u prostoru Komunalca u Ulici Nikole Tesle onda kada je biblioteka doila svoju zgradu, stari prostor pretvoren je u start ap centar. Tada je Vlada RS izdvojila 56 miliona i investirala u taj prostor. Otišli smo i korak dalje i ušli u rekonstrukciju prostora u nekadašnjoj fabrici Cer od oko 6 000 kvadrata i to je državu koštalo oko 4,5 miliona evra. Inače, smo jedan od četiri NTP u Srbiji pored Beograda, Novog Sada i Niša ušli u program za izgradnju novog objekta. Obezbedio smo zemljište pored već postojećeg NTP-a, uradili projektno-tehničku dokumentaciju a investirano će biti 22 miliona evra u objekat i opremu koja je veoma skupa. U međuvremenu su još neki gradovi ušli u ovaj program. Mi spadamo u regionalni NTP i imamo oko 50 stanara a očekujemo da će povećanje kapaciteta omugućiti mladima da ostanu ovde i da se bave inovacijama”, kazao je Todorović.

Između ostalog usvojeni su godišnji programi ustanova kulture i javnih komunalnih preduzeća. Kao i svake godine, odobreno je JKP za grejanje Čačak 180 miliona dinara kreditnog zaduženja i 20 miliona overdraft.

„Usvojena i potvrđena mera za više novca za predškolske ustanove u privatnom vlasništvu, 20 000 dinara za svako dete umesto dosadašnjih 15 000. A za decu u jaslenim grupama 22 000. Time želimo da stimulišemo privatne ustanove, kojih imamo četiri, da što više mališana primaju do dve godine, jer nam je to najveći problem. Takođe iznosi sa novorođenu decu u tekućoj godini su povećani. Za prvorođeno i drugorođeno dete je 20 000 dinara jednokratna isplata, za treće dete je 30 000 a za četvrto i svako naredno 40 000 dinara. Država je ušla u taj proces da se veliki novac izdvaja za pronatalitetnu politiku i mislim da je 371 000 dinara za prvo dete stvarno velika suma, dok su naša veoma skromna u skladu sa budžetom”, rekao je Todorović.

Usvojena je jedna stalna budžetska rezerva, PDV za rekonstrukciju mosta preko Lozničke reke, a na dnevnom redu našle su se i dve žalbe, jedna je odbijena a jedna stavljena van snage.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar