Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



„Blago Kraljevu kad ima ovakvu decu“ – prijem dobitnice Svetosavske nagrade Kraljevčanke Vere Stolić

post-title
Foto: Press služba


„Za izuzetan doprinos i unapređivanje srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa“, Kraljevčanka Vera Stolić, studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu - Odsek za etnomuzikologiju i etnokoreologiju, izvođač tradicionalne srpske muzike, dobitnik je Svetosavske nagrade za 2023. godinu. Vera je jedan od 32 dobitnika, kojima je ministar prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila nagrade na Savindan u Vladi Srbije. U ime svih dobitnika, Vera se, na Svetosavskoj akademiji „U duhu svetosavlja“, koju je organizovalo Ministarstvo prosvete, zahvalila na ovom značajnom priznanju.   

Među brojnim predlagačima Vere Stolić za dodelu Svetosavske nagrade za 2023. godinu za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji, bili su i Grad Kraljevo i Školska uprava Kraljevo. Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković primili su Veru i njenu porodicu.   

„Veru Kraljevčani znaju po tradicionalnim srpskim pesmama koje slave Kosovo i Metohiju, govore o našoj tradiciji, kulturi i istoriji. NJen prosek na fakultetu je veoma visok, pokazuje da iza takvih ocena stoji mnogo rada, truda i posvećenosti. Najvažnije, stoji i mnogo ljubavi prema umetnosti i prema srpskom narodu. Porodica Stolić - otac Žarko, majka Jelena i Vera i Neda, muzički je obrazovana, svi su muzički nadareni, ljudi koji su umetnost povezali sa ljubavlju prema otadžbini. Zbog toga za ovu porodicu treba svi da znaju, da se objasni koliko vole muziku, kraj iz koga potiču – Kosovo i Metohiju i Prištinu. Siguran sam da će, pored Vere, i njena sestra Neda postati uspešan student i neko ko će u Kraljevo doneti još neko priznanje“, poručio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

 Kako je istakla rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković, i tokom srednjoškolskog obrazovanja u kraljevačkoj Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“, Vera Stolić je pokazala talenat i postala prepoznatljiva po tradicionalnoj muzici ne samo u našem gradu nego i šire.

„Svetosavska nagrada je priznanje Ministarstva prosvete za sve koji postižu najzapaženije rezultate u oblasti obrazovanja. Bila je čast prisustvovati Svetosavskoj akademiji i čuti da je Vera jedan od dobitnika koji je imao najviše predlagača. Iz Vlade i Ministarstva je pozvana da se obrati u ime svih dobitnika – bila je velika čast slušati, to je veliki ponos našeg grada i Srbije. Mi, prosvetni radnici, dužni smo da ovakve učenike prepoznamo, damo im podršku i usmerimo na pravi put“, rekla je rukovodilac Školske uprave Kaljevo Bojana Marinković uz poruku: „Blago Kraljevu kad ima ovakvu decu“.  

 Naša mlada sugrađanka kojoj je pripalo ovo veliko priznanje zahvalila je na divnom prijemu gradonačelniku Kraljeva i rukovodiocu Školske uprave istakavši koliko joj ova podrška znači. 

„Prijem poput ovoga u mom gradu, gradu u kom sam rođena, izuzetno znači i meni lično i za moju porodicu, i za moj budući razvoj, nastavak mog karijernog puta“, rekla je Vera dodajući da je Svetosavska nagrada kruna njenog dosadašnjeg rada. 

„Potrudiću se da trudom, zalaganjem, radom i znanjem opravdam ovo odlikovanje jer smatram da Svetosavska nagrada, pored svih benefita koje sobom nosi, predstavlja veliki blagoslov upravo zato što je dobila ime po našem najvećem prosvetitelju, najvećem srpskom svetitelju i arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve, koji je bio i najveći učitelj i prosvetitelj u doba srednjovekovne srpske države“, kazala je Vera i zahvalila Ministarstvu prosvete što je prepoznalo znanje, talenat, trud, rad i kvalitet i poručila da će u budućnosti nastojati da opravda zadobijeno poverenje. 

 Ova mlada Kraljevčanka već je postigla brojne zapažene uspehe izvodeći srpsku tradicionalnu muziku i svesrdno se zalažući za njeno očuvanje, kao i očuvanje srpske kulturne baštine, pronoseći ime svoga grada Kraljeva i svoje zemlje Srbije i van njenih granica. Učešćem na raznim manifestacijama, festivalima, radionicama, programima, postignutim rezultatima i zalaganjem, zavredela je brojne zahvalnice i priznanja - od osnovne i srednje škole koje je pohađala, udruženja, društava, domova kulture odnosno kulturnih centara, lokalnih samouprava, Ministarstva kulture i informisanja – za doprinos unapređenju i razvoju škole, očuvanju srpske kulturne baštine, negovanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, za pokazanu ljubav i požrtvovanje da se srpstvo oboži, složi i umnoži...

Učesnica je humanitarnih koncerata, koji su najčešće bili posvećeni srpskom narodu na području Kosova i Metohije, festivala, svečanih akademija, svečanosti, kulturnih manifestacija... gostovanja u Crnoj Gori, Rumuniji, Francuskoj, Norveškoj, Češkoj i Švajcarskoj.

Od sedamnaeste godine, samostalno proučava, stvara i izvodi muziku koju karakterišu istorijski, verski i kulturni elementi koji su obeležje srpskog naroda. Prvom autorskom pesmom „Oj, Lazare”, želela je da istakne neke od najznačajnijih istorijskih činjenica, koje smatra izuzetno značajnim i za budući opstanak našeg naroda. Izdavačka kuća PGP RTS je objavila Verinu pesmu „Ne dam nikom ono što je moje“, koja predstavlja spoj tradicionalnih i savremenih muzičkih elemenata i koja nosi jaku poruku koja ima za cilj da prenese srpskom narodu, i u našoj zemlji i šire, koliki je značaj očuvanja naših svetinja na području Kosova i Metohije. 

Kao jedina učesnica iz Srbije na XV Internacionalnom festivalu folklorne muzike u Rumuniji, najvećem svetskom takmičenju folklorne muzike, osvojila je prvu nagradu. Predstavila se pesmama sa područja Kosova i Metohije, iz carskog grada Prizrena, i nastupila je u gradskoj prizrenskoj narodnoj nošnji, pokazavši da je muzika sa područja naše zemlje najdragocenija vrednost kulture srpskog naroda. 

Vera Stolić pokazuje nesebičnu posvećenost negovanju, očuvanju i promociji srpske kulturne tradicije i, nesumnjivo, primer je i uzor mladim, ali i starijim generacijama.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar