Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dr Dragutinović: Pozivamo građane da se uključe u izradu novog akcionog plana Saveta za populacionu politiku i demografiju

post-title
Foto: GZS


Čačak - Savet za populacionu politiku i demografiju grada Čačka kreće u izradu novog akcionog plana u kome će se naći niz novih mera koje bi u naredne tri godine trebalo da budu sprovedene, kazala je predsednica Saveta dr Slavica Dragutinović.

„Grad Čačak treba da ostane prepoznat kao mesto dobrih prilika za život mladih bračnih parova i mladih porodica,” kazala je dr Dragutinović.

Ona je podsetila da je na poslednjem Gradskom veću doneta odluka o povećanju jednokratnog davanja, odnosno roditeljskog dodatka koji je uvećan za 100 odsto.

„To znači da su davanja za prvo dete umesto dosadašnjih 10 hiljada sada 20 hiljada i tako redom do četvrtog deteta i dalje. Sledeća odluka se odnosila na sufinansiranje privatnih predškolskih ustanova gde je sufinansiranje od strane grada povećano, kako za prvo, tako i za drugo i treće dete. Važno je napomenuti i da je država povećala iznose kada je reč o povećanju tog jednokratnog davanja nakon porođaja, što znači da će od maja za prvo dete biti uplaćeno 500 hiljada dinara, drugo 600 hiljada i tako dalje”, kazala je dr Dragutinović.

Ona je skrenula pažnju i na davanja iz republičkog budžeta porodicama sa decom koja boluju od retkih bolesti i naglasila da je to od ogromnog značaja.

„Sve te ranjive grupe svakako zahtevaju određenu pomoć kako za lečenje tako i za brigu o deci. Mi znamo da i u Čačku imamo decu obolelu od retkih bolesti. Grad Čačak je obezbedio mesto stanovanja za jednu porodicu koja se brine o takvom detetu i sigurno je da sve što radi republika prenosi se i na grad Čačak”, istakla je dr Dragutinović.

Prema njenim rečima, 2018. godine kada je osnovan Savet za populacionu politiku i demografiju, stopa fertiliteta u Čačku je bila 1, 46, što znači da nije postojala ni prosta reprodukcija a danas je to 1, 67, što je veoma značajno.

Dr Dragutinović je istakla da su sve dosadašnje mere donete Akcionim planom ispoštovane i da su akteri pozvani, pre svega porodice sa malom decom, da predlože neke od mera.

„Svakako jedna od bitnim mera je briga o starijima i sada je poslednji trenutak da se krene sa merama podrške i populacione politike koje neće zaobići ni najstarije građane. Republika Srbija povećava penzije, ali mi moramo pružiti psihološku pomoć porodicama koje brinu o starijima”, rekla je Dragutinović.

Ona se posebno osvrnula na rad Radnog tima kao i edukativni program o očuvanju reproduktivnog zdravlja.

„Radni tim i edukativni program o očuvanju reproduktivnog zdravlja sprovodi se u osnovnim i srednjim školama četiri godine, a sprovodiće se i dalje. Radiće se i na borbi protiv nasilja koja je prisutna među adolescentima. Preventivno delovanje poput HPV vakcina svakako je važno. Članovi tima su predstavnici svih relevantnih institucija, pre svega doktora, a u rad se mogu uključiti i višedetne porodice kako bi svojim predlozima delovale na rad Saveta za populacionu politiku“, dodala je dr Dragutinović istakavši da je kroz Projekat ’Grad čine ljudi’ izneta primedba kroz ankete, da se mediji ne bave dovoljno tematikom porodičnog života i informacijama, odnosno merama koje se sprovode i koje najstariji građani mogu iskoristiti”, zaključila je predsednica Saveta za populacionu politiku i demografiju grada Čačka dr Slavica Dragutinović.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar