Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Crveni krst Čačak obeležio 148 godina postojanja

post-title
Foto: Infopress


 

 

POČETNA • DRUŠTVO

 

Crveni krst Čačak obeležio 148 godina postojanja

06/02/2024

Autor:

Vesna Radović Nedeljković

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

 

Na današnji dan 1876. godine, na inicijativu dr Vladana Djordjevića formirano je Srpsko društvo Crvenog krsta, kao jedno od 15 u svetu koje je kasnije preraslo u medjunarodno priznato nacionalno udruženje Crveni krst Srbije. Iste godine formirano je 35 pododbra , medju kojima I pododbor u Čačku. 

 

 

Vredan jubilej 148 godina postojanja čačanski Crveni krst obeležava realizaccijom nekoliko značajnih aktivnosti. Osim redovne akcije davanja krvi, koju ocenjuju kao najvažnije ovlašćenje koje su dobili od države, danas je održana je i obuka iz prve pomoći nemenjena zaposlenima, a potom je jedno odeljenje Medicinske škole čas filozofije, posvećen značaju volontarizma, umesto u školi održalo u prostorijama Crvenog krsta.

 

 

“Sa ponosom ističemo da 148 godina slavimo u pozitivnom duhu , razvijamo brojne aktivnosti uz podršku kako države tako I lokalne smouprave, donatora, gardjana, naših prijatelja, škola I fakulteta. Naprosto, Crveni krst okuplja kompletnu društvenu zajednicu”, ističe Nataša Cvijović sekretar Crvenog krsta u Čačku.

 

 

Pri Crvenom krstu radi Narodna kuhinja čiji je rad potpomognut od strane Crvenog krsta Srbije I lokalne samouprave. Dnevno se ovde pripremi I podeli oko 700 obroka. 

 

 

U ovom trenutku Crveni krst ima 60- tak volontera na koje se mogu osloniti u svakom trenutku, a jedna od njih je Mira Stevanović, koja je radni vek provela u vrtiću Bambi, a poslednjih 15 godina volontira u Narodnoj kuhinji.

 

 

 “Moj muž je bio volonter deset godina, delio je hranu u MZ Park , a potom sam ja to nastavila. Lepo je kad nekome nešto učiniš I budeš human. Imam želju da radim. Lepo je to. Pozivam I mladje da nam se pridruže.Ja nameravam ovako još jedno deset godina, a posle kako bude.. , kaže Miroslava Stevanović volonterka u Narodnoj kuhinji.U prethodnoj godina organizovane su 73 akcije dobrovojnog davanja krvi I prikupljeno je 4 215 jedinica krvi , čime se čačnski Crveni krst svrstaoli medju najuspešnije organizacije u Republici Srbiji , kao i oko 70 akcija u kojima su učestvovali volonteri Crvenog krsta. Ova organizacija se poslednjih godina aktivnije uključila I u brojne manifestacije koje organizuje TO I Grad Čačak, medju kojima su Kupusijada , Etno fest I dr . 

Infopress

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar