Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Plan razvoja grada Čačka - evo koji su prioritetni projekti za naredne tri godine

post-title
Foto: Mediaportal


Čačak - Čačak je jedna od 12 lokalnih samouprava u Srbiji koja je dobila bespovratna sredstva iz programa EU Stalne konferencije gradova i opština Exchange 6 za tehničku podršku u izradu Plana razvoja lokalnih samouprava u periodu od 2023. do 2030. godine.

„Sedamnaest prioritenih ciljeva je predviđeno planom sa preko osamdeset mera i definišu se u globalu svi neki ciljevi koji su predviđeni agendom koja se bavi ciljevima održivog razvoja. Najkonkretniji projekti i oni koji će se realizovati u naredne tri godine su izgradnja zatvorenog bazena, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Prelićima, nastavak realizacije projekata u banjama, prevashodno u Ovčar Banji ali i infrastrukturni projekti u banji Gornja Trepča, a započeli bi se i projekti u Slatinskoj banji, za koju se čeka da dobije status banje. Zatim tu je nastavak sprovođenja projekata energetske efikasnosti, koje grad od 2021. intezivno realizuje a sada sledi nastavak, a najviše se tiču ugradnje kotlova na gas, zamena fasadne stolarije, ugradnja solarnih panela kao i kupovina toplotnih pumpi”, rekao je Vladimir Gojgić načelnik GU za LER

Od brojnih projekata treba napomenuti i proširenje bicisklističkih staza, zatvaranje Ulice župana Stracimira za saobraćaj, proširenje postojećih industrijskih zona i izgradnju novih vrtića.

„Početkom prošle godine gradonačelnik je formirao četiri radne grupe i koordinacioni tim za izradu plana razvoja i imali smo tehničku podršku od jednog eksperta Stalne konferencije koji je pratio da li se sve radi po pravilima. Grupe su bile formirane za oblast ekonomskog razvoja, infrastrukture i urbanog razvoja, zaštitu životne sredine i društvenog razvoja. Polovinom prošle godine smo imali prvu verziju nacrta Plana razvoja grada, nakon 40 sastanaka. Nakon javne rasprave i 25 predloga i sugestija. Prihvaćeni su oni koji su se konkretno odnosili na mere u ovom dokumentu”, rekao je Gojgić koji je bio i tehnički koordinator za izradu ovog Plana razvoja grada Čačka.

Dokument je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada krajem decembra 2023. i zamenio je Strategiju održivog razvoja grada Čačka koja je usvojena 2012. godine.

Inače, grad Čačak je učestvovao u svih šest Exchange programa i svake godine mu je odobren barem jedan projekat.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar