Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku obeležen Svetski dan dece obolele od raka

post-title
Foto: Infopress


Međunarodni dan dece obolele od raka 15. februar obeležen je juče i u Čačku. Obeležavanje ovog datuma ima za cilj da pažnju celokupne javnosti usmeri ka poboljšanju tretmana, nege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba dece obolele od raka, kao i njihovih najbližih.

Ivan Bukorović, danas student na Tehničkom fakutetu u Čačku, oboleo je  od leukemije 2010. godine kada je imao 7 godina.Lečio se I izlečio na  Univerzitetskoj dečjoj klinici  u Tiršovoj.

“Naravno kao svakom detetu to je bilo traumatično iskustvo. Odvojiti se od roditelja I društva I otići u drugi grad, samo sa mamom, bilo je najteže.  Na sreću bio je tu Nurdor koji je otvorio igraonicu u Tiršovoj I to je olakšalo situaciju. Sve je prošlo bez problema I nikakve posledice nisu ostale”, kaže Ivan Bukorović.

 Cilj obeležava medjunarodni dan dece obolele od raka je da se podigne svest u društvu o važnosti malignih bolesti  u dečjem uzrastu kako bi se  doprinelo kvalitetnijem uključivanju  pojedinaca u rešavanje najvažnijih   pitanja, koja se ogledaju u obezbedjivanju neophodne dijagnnostike, lečenja i nege  obolelih I pružanju podrške porodicama obolele dece.

“Najčešći problemi su ako dolazite iz unutrašnjosti što ne smete da napustite Beograd neko 6, neko 8 meseci, a neko 2 godine. Tu su roditeljske kuće u kojima smo smešteni jer nije samo bolničko lečenje u pitanju  I Nurdor pomaže tim porodicama da sve to  lakše prebrode”, ističe   Verica Milivojevič Trajković mama lečene devojčice.

U Čačku je   medjunarodni dan dece obolele od raka  obeležen na Gradskom trgu, a gradjani su imali priliku da po simboličnim cenama kupe proizvode koje prave članovi udruženja Nurdor  čime se pomaže porodicama obolele dece za vreme lečenja.  Medjunarodni dan dece obolele od raka ustanovljen  je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar