Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Divlje deponije niču na svakom mestu, sledi čišćenje ali i kazne za nesavesne gradjane

post-title
Foto: Infopress


Uprkos brojnim apelima pojedini nesavesni gradjani I dalje bacaju smeće na mestima koja za to nisu predvidjena usled čega se stvaraju divlje deponije. Na području grada Čačka do sada je evidentirano 7 velikih divljih deponija, ali je sasvim izvesno da je njihov broj daleko veći.

Na samo četiri ipo kilometra od centra grada, na Brdu Ljubiću, godinama postoji velika divlja deponija. Ona se čak i ne nalazi u popisu divljih deponija na području grada, ali očigledno je da za njeno postojanje znaju oni koji imaju kabasti I drugi otpad I koji ga vrlo revnosno godinama ostavljaju na tom mestu. Da li je najlakše ili možda najbliže komunalni otpad, crep, životinjske ostatke I slično ostaviti baš ovde nije najjasnije, ali je sigurno daleko od očiju javnosti I inspekcijskih službi. Nadležni najvaljuju da će I ovog proleća biti uklonjene veće divlje deponije, koje se uglavnom nalaze na ruralnom području I koje su do sada evidentirane. Reč je o poznatih 7 lokacija koje se nalaze na području Menih zajednica Bresnica, Mrčajevci, Atenica, Banjica, Gornje Gorevnica I Zablaće, a tom spisku treba dodati i veliku divlju deponiju u blizini srednjeg groblja u Ljubiću.

“U narednom periodu radićemo na uklanjanju tih deponija, a radi se o sedam lokacija na kojima se nalaze velike deponije . Posao će preuzeti JKP Komunalac, a već smo aplicirali za sredstva kako bismo to sve uradili u kartkom vremenskom periodu. Cilj je da se prepoznaju osobe koje to rade I kako bi se sprečilo dalje stvaranje divljih deponija na našoj teritoriji“, ističe Marjana Petronijević pomoćnica gradonačelnika Čačka.

JKP “Komunalac” je tokom prethodne godine očistio 148 manjih divljih deponija I uklonio oko 1 800 kubika otpada sa tih lokacija koji je završio na reginalnoj deponiji “Duboko”, ali praksa pokazuje da se u veoma kratkom roku deponije ponovo formiraju na istim mestima.

“Mi smo aplicirali jednim projektom kod ministarstva zaštite životne sredine za šest deponija. Imamo rešenje Komunalne milicije, a potom ćemo izvršiti čišćenje lokaliteta, ali kad prodje neko izvesno vreme one se ponovo zanavljaju. Komunalac je pre dva meseca uspostavio sistem napajanja na antenskom stubu u Ljubići I potrudićemo se da pokrijemo sva mesta gde imamo reciklažne platoe I da pratimo preko našeg Dispečerskog centra I vidimo ko su ti ljudi koji nesavesno odlažu otpad. Tražićemo pomoć Komunalane milicije jer mi nemamo nadležnost da kažnjavamo kao komunalno preduzeće”, pojašnjava direktorka JKP KOmunalac Mirjana Djoković.

Nadležni su već pojačali kontrolu za nesavesne građane koji formiraju divlje deponije. Postavljene su foto-klopke, pa će se na ovaj način ustanoviti ko su gradjani koji nepropisno odlažu smeće i stvaraju divlje deponije.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar