Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku obeležen Međunarodni dan civilne zaštite (FOTO)

post-title
Foto: Infopress


U Skupštinskoj  sali u Čačku obeležen je Međunarodni dan civilne zaštite 1.mart.  Predstavljeni su rezultati jedinica civilne zaštite, a organizovana je i obuka poverenika i zamenika poverenika  u okviru projekta ,, EU za Srbiju otpornu na katastrofe” u cilju unapređenja prevencije i reagovanja tokom i nakon katastrofa. 

Međunarodni dan civilne zaštite obeležava se i kako bi se ukazalo na ulogu službi civilne zaštite u slučaju vanrednih situacija,  nesreća, katastrofa . U Čačku su formirana  četri voda jedinica opšte namene civilne zaštite i specijalizovana jedinica za uzbunivanje. 

,, Nadam se  da će se ovim tempom , a i brže razvijati ovaj sistem ne samo u lokalnim  samoupravama  već i na nivou Republike i da ćemo pokazati čvrstinu i snagu koju smo nekada imali . Nemam sumnje dokle god postoji kolektivna svest kod ljudi  za neophodnost ovog sistema i dokle god politički činioci  našeg društva budu svesni za neophodnost ovog  sistema, ovaj sistem će napredovati i razvijati se”, rekao je načelnik Štaba za vanredne  situacije, Bratislav Zečević.

Oko 73 poverenika i zamenika imalo je priliku da se upozna sa ulogom i značajem civilne zaštite, a prisustvovali su i poverenici iz Međuopštinskih organizacija iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana, Ivanjice.   Podeljeni su i taktički kompleti obuke za osobe sa invaliditetom.

,, Grad Čačak je  svakako jedan od svetlih primera dobrog  odnosa i koordinacije  svih snaga i subjekata sistema. Lokalna samouprava veoma posvećeno pristupa zadacima i  preventivnim merama “, istakla je , programska analitičarka ,,Programa  Ujedinjenih nacija za razvoj “,  Jelena Marić Luković.

Zamenik gradonačelnika Čačka , Vladan Milić  ističe da je civilna zaštita izuzetno značajna za opštu bezbednost građana. 

,, Civilna zaštita nije sama po sebi autonomna,  zajedno sa svim ostalim službama brine o bezbednosti  građana  Čačka.  Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem   finansijski će   pomagati i unapređivati rad civilne zaštite “, napominje Milić.

Na redovnoj sednici Štaba za vanredne situacije usvojen je godišnji izveštaj o  radu Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Čačka za 2023. godinu. Razmatrano je stanje postojećih klišta, odrona i   erozija na teritoriji grada i planirarane su preventivne  mere u tekućoj godini. Razmatran je i Izveštaj o stanju i spremnosti brana na teritoriji grada koje su poverene na upravljenje JKP,, Vodovod” Čačak i SC ,, Mladost”.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar