Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiČačak dobija Muzej košarke, u toku završni radovi: Sportska legenda Radmilo Mišović poručuje - ovo je ogromna stvar za srpski sport

post-title
Foto: RINA


Čačak - Grad na Moravi odavno je poznat kao grad košarke, jer su upravo u Čačku potekla neka od najvećih imena u sportu pod obručima. Sada se u samom centru grada pravi jedinstveni Muzej košarke, a u toku su završni radovi. Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet. Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen „Hol slavnih”.

- Kuća je sagrađena 1854. godine i prvobitno je vlasnik bio Vladimir Hadžić. Enterijer kuće biće ispunjen biranim eksponatima građanske nošnje i pokućstva, sobe će biti opremljene stilskim nameštajem koji je uglavnom nabavljen u Beogradu i drugim varošima Srbije, rađen je po uzoru na građanske stilove tadašnjeg vremena. Predmeti su originalni i nabavljeni su od starih čačanskih porodica kupovinom ili putem poklona, tu će biti prikazana atmosfera i kultura stanovanja u samom Čačku”, rekla je za RINU Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

U virtuelnom obliku ponovo će rešetati koš Radmilo Mišović, čovek koji je u vreme kada nije bilo trojki davao po 50-60 poena, i teško će se roditi takav strelac koji će ga nadmašiti.

- Oduševljen sam i nemam reči da opišem koliko me raduje što će muzej uskor biti gotov. Ne zbog sebe nego zbog srpske košarke i sportskih veličina sa kojima sam delio megdane širom bivše Jugoslavije i Evrope. Ovaj objekat nije jedini, jer je odmah do njega sagrađena i jedinstvena dvorana kontaktnih sportova, a kako čujem kreće gradnja košarkaške dvorane, da li će to biti potpuna rekonstrukcija stare ili potpuno nova ne znam, ali to će čačanskom sportu dati novu snagu i energiju, rekao je za RINU Mišović.

On je naveo da je prva decenija ovog veka bila katastrofalna za sport na nivou države , ali da se sve nestvarno promenilo.

- Evo konkretnog primera. Danas se iz budžeta grada izdvaja 50 puta više nego što se to činilo pre deset godina. Da vam ne pričam da su nam sekli struju, da smo bili prinuđeni da igramo u Trsteniku, Gornjem Milanovcu. Možda se neko ljuti ali to su činjenice, kaže Mišović.

RINAKomentari

Danas gradska vlast ulaže ogromna sredstva u sve grane sporta i stvara uslove da naši mladi od ranog detinjstva krenu sa sportskim aktivnostima kako bi se pravilno razvijali i rasli.

Gordana

12.05.2024 23:57


Ostavite komentar