Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Važna poruka ministarstva: "Sarađuj ne zagađuj", jedna sijalica potroši lopatu uglja

post-title
Foto: Promo


Kako preduzeća imaju važnu ulogu u zelenoj transformaciji, usvajanje i primena principa održivog poslovanja predstavlja jedan od ključnih koraka za očuvanje životne sredine. Upravo iz tog razloga, nacionalna kampanja „Sarađuj, ne zagađuj“, poziva preduzeća i celokupnu poslovnu zajednicu da usvoje nove navike kako bi doprineli očuvanju prirodnih resursa i unapređenju kvaliteta životne sredine.

Smanjenje ekološkog otiska, odnosno negativnog ukupnog uticaja preduzeća na ekosistem, postiže se uvođenjem inovativnih praksi kao što je primena principa cirkularne ekonomije i povećanje energetske efikasnosti. Cirkularna ekonomija podrazumeva da se resursi koriste maksimalno efikasno, kroz reciklažu i ponovnu upotrebu sirovina i proizvoda što je duže moguće, kako bi se smanjilo stvaranje otpada i zagađenje. Veća energetska efikasnost se može postići korišćenjem novih tehnologija i procesa koji smanjuju potrošnju električne i toplotne energije. Primenom ovih principa, preduzeća ne samo da doprinose smanjenju emisija štetnih gasova i otpada, već smanjuju i svoje troškove proizvodnje i poslovanja, čime ostvaruju dugoročnu korist za svoj biznis, zaposlene, potrošače, kao i širu zajednicu.

Pored toga, održivom poslovanju svakog preduzeća mogu u velikoj meri doprineti i sami zaposleni. Postoji niz malih promena koje svaki pojedinac može učiniti na svom radnom mestu, a time podstaći i svoje kolege i koleginice da usvoje nove, zelenije navike.

Na primer, korišćenje prirodnog osvetljenja i ventilacije. Prirodna svetlost nije samo ekološki bolje rešenje, već i manje umara oči, a radni ambijent čini prijatnijim. Takođe, pobrinite se da gasite svetla u prostorijama koje se u tom trenutku ne koriste, a kad god je moguće tokom toplijih dana izbegavajte uključivanje klima-uređaja i pustite svež vazduh u radni prostor. Da biste poboljšali kvalitet vazduha i oplemenili svoje radno okruženje - u kancelariju možete uneti biljke.

Pošto je reciklaža jedan od osnovnih principa zelene transformacije, u dogovoru sa kolegama možete početi da odvajate otpad tako što ćete postaviti kante za reciklažu papira, plastike, stakla i metala. Međutim, pre samog odvajanja otpada, razmislite kako biste mogli da smanjite upotrebu plastike na radnom mestu. Potrudite se da ručak ne nosite u pakovanjima za jednokratnu upotrebu, a umesto plastičnih čaša, za konzumaciju vode, kafe ili čaja koristite staklene čaše ili keramičke šolje.

Bolje ekološke izbore možete napraviti i prilikom nabavke kancelarijskog materijala - izbor kartonskih fascikli i metalnih hemijskih olovaka je koristan za smanjenje plastičnog otpada.

Jedna od najvažnijih promena koje možete uneti na dnevnom nivou jeste smanjenje upotrebe papira, stoga uvek dobro razmislite da li je baš neophodno da odštampate neki dokument. Možete uvesti i softver za elektronsko potpisivanje dokumenata. Digitalizacija je ujedno i jedna od najboljih strategija za očuvanje prirode, posebno šuma.

Transport je takođe važno pitanje o kojem treba voditi računa. Gradski prevoz je uvek bolje rešenje od automobila, a sa kolegama i koleginicama koje putuju u istom smeru kao vi možete organizovati zajedničke vožnje do posla kako biste smanjili emisiju štetnih gasova. Ukoliko ste u mogućnosti, prošetajte do radnog mesta ili se opredelite za bicikl - ove opcije su korisne i za životnu sredinu i za vaše celokupno zdravlje. Takođe, u dogovoru sa kolegama, saradnicima i klijentima sastanke možete organizovati onlajn umesto uživo, kako biste izbegli prevoz velikog broja ljudi i dodatno smanjili štetan uticaj na životnu sredinu i kvalitet vazduha.

Edukacija i razmena znanja i iskustva ključni su za pokretanje pozitivnih promena, pa preporučujemo i razgovor sa kolegama o usvajanju zelenijih navika. Radionice i obuke za zaposlene u cilju podizanja svesti o značaju zelene transformacije takođe mogu pomoći pokretanje zelenih promena, kao i rađanje novih dobrih ideja koje će doprineti održivom poslovanju čitavog preduzeća.

Nacionalna kampanja „Sarađuj, ne zagađuj“  sprovodi se u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije. Cilj kampanje “Sarađuj, ne zagađuj” je podizanje svesti o značaju zelene transformacije i očuvanja životne sredine, uz poziv građanima i poslovnoj zajednici da malim koracima svi zajedno kao društvo doprinesemo stvaranju zdravijeg i zelenijeg okruženja.

Za više informacija posetite: www.saradjujnezagadjuj.rs

PR tekst



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar