Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ekološka akcija u dolini Ibra

post-title
Foto: Press služba


Akcija organizovana u cilju predstavljanja mladima značaja brige i odgovornosti prema životnoj sredini, koja je, uz čišćenje odabranih lokacija, obuhvatila i edukativne radionice i predavanja o reciklabilnosti i cirkularnoj ekonomiji i ekološkom preduzetništvu, organizovana je prvog junskog dana na teritoriji grada Kraljeva. 

Na pet lokacija, stajališta duž magistralnog puta u dolini reke Ibar podno srednjovekovne tvrđave Maglič, od Bogutovca ka Ušću, sa srednjoškolcima iz Aleksinca, učenicima Gimnazije i Tehničke škole, koji su uključeni u međunarodni projekat Svetske organizacije za zaštitu prirode – WWF Adria, kompanija BioHub iz Beograda je, u saradnji sa ovom organizacijom i Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, realizovala projekat „Cirkularnim putem“.

Prema rečima Uroša Granića, osnivača i direktora firme BioHub, inicijatora akcije, ova lokacija je izabrana između pet predloženih, na osnovu kriterijuma koji su se odnosili na logistički i geografski položaj same lokacije.

„Ideja ovog projekta je da približimo mladima ideju o cirkularnoj ekonomiji, da otpad koji završi linearnim putem u najgorem slučaju u prirodi, može da se skupi i da može da se preda reciklabilnoj jedinici radi ponovnog recikliranja i vraćanja u proizvodni proces“, kaže Granić. 

Kako ističe Miloš Paloc, projektni koordinator u Svetskoj organizaciji za zaštitu prirode, koja funkcioniše u više od 100 država sveta, ova organizacija deluje u velikom broju polja koje se odnose na zaštitu prirode.

„Između ostalog, trudimo se da od najranijeg doba naučimo mlade koja je njihova uloga i šta je to što oni treba da urade za zeleniju budućnost. Pridružili smo se ovoj akciji i trudimo se da, kroz učionicu i kroz svet van učionice, mladima objasnimo na koje načine mogu da budu bolji za sebe i za prirodu“, kaže Paloc.

Katarina Poparić, saradnik u nastavi na Katedri za Centar za ekologiju odnosno za ekološki menadžment i eko marketing Fakulteta organizacionih nauka, ističe da je ovaj projekat bitan i mnogo lep događaj za sve.

„Trudimo se da edukujemo mlade i, kao fakultet, želimo i mi da pružimo podršku mladima i uključimo ih u ovakve projekte. Smatram da je ovo izuzetna prilika za sve nas i da se, pored lepog druženja, ostvari i cilj – da se pokupi otpad i da se mladi edukuju“.

 Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je obišao učesnike akcije i, uz zahvalnost, poželeo dobrodošlicu u naš grad. 

„Grad Kraljevo, Javno komunalno preduzeće 'Čistoća' i Dečje odmaralište 'Goč' su pomogli organizatorima ove humanitarne akcije, kako bi uspešno protekla, izašli su u susret volonterima kako bi očistili ovo mesto neposredno ispod tvrđave Maglič i prostor koji se nalazi uz ovaj deo Ibarske magistrale. Deca iz Aleksinca su došla ovde u Kraljevo, podno Magliča, kako bi nam pomogla, a ja sam siguran da ćemo uskoro organizovati novu akciju, kada će im se priključiti đaci iz kraljevačkih osnovnih i srednjih škola“, rekao je gradonačelnik.

„Ovo je pilot projekat, ali planiramo da u buduće aktivnosti uključimo i omladinu Kraljeva, da sa njima realizujemo neke buduće akcije na lokalnom nivou, u istom ovom delu doline Ibra ili na nekoj drugoj lokaciji“, dodao je Uroš Granić i zahvalio svima koji su podržali ovaj događaj, prvenstveno Gradu Kraljevu i gradskim institucijama, saradnicima sa kojima je firma BioHub projekat realizovala, kao i sponzorima koji su akciju podržali. 

 Nakon akcije čišćenja i predavanja i radionica, aleksinački srednjoškolci su imali i slobodno vreme da obiđu tvrđavu i uživaju u prelepoj prirodi.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar