Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Biciklista Borca Ognjen Ilić ispunio olimpijsku normu

post-title
Foto: Privatna arhiva


Određeni ljudi, odugovlačenjem, žele da Ognjen izgubi mesto u avionu za Pariz!

Srpski biciklistički sport ispunio je dve norme za Olimpijske igre u Parizu. Pored sportistkinje Jelene Erić, koja će braniti boje naše zemlje, koplja se lome oko sportiste koji će putovati u Francusku. A vreme neumitno teče, tačnije curi.

Šta se zapravo dešava?

Normu za Pariz ispunila je nacija, a Srbija određuje koji biciklista ide na takmičenje. U opciji je bilo nekoliko kandidata. Glavni konkurent bio je Dušan Rajević, ali i momci koji su doneli bodove za naš konačni saldo. Među kandidatima bio je i Ognjen Ilić iz BK Borac iz Čačka.

Takmičenja su odmicala i među glavnim kandidatima ostala su tri imena: Dušan Rajević, Veljko Stojnić i Đorđe Đurić. To je bio stav selektora i direktora reprezentacije što je predočeno našem olimpijskom komitetu. Vreme je isticalo, a kriterijumi za odlazak u Pariz nisu doneti. Na poslednjem sastanku čelnika biciklističkog saveza i olimpijskog komiteta usaglašeno je da će Srbiju predstavljati biciklista koji ima najviše UCI bodova.

Poslednje takmičenje, kvalifikaciono, bilo je prvenstvo Srbije koje je održano na stazi Beranovac, pored Kraljeva. Olimpijski komitet je doneo odluku da se vozi 180 kilometara, najveća dužina staze, uz krug od 11.5 kilometara, sa usponima, uz veliku vrućinu…Mediji su pisali da će se naš olimpijac znati nakon Beranovca. To je objavljeno i na zvaničnom sajtu BSS – a. Prva faza trke protekla je u taktičkom nadmudrivanju, za to vreme pet vozača je napravilo ogromnu i naizgled nedostižnu prednost od 11 minuta. U drugoj grupi ostali su glavni favoriti Stojnić, Rajović, Stolić Ilić. Vozač Borca Ognjen Ilić je na 80 – tom kilometru, uvidevši da je “vrag odneo šalu” zajedno sa Stolićem krenuo u odlučujuću poteru za beguncima. Ognjen je imao i pomoć od klupskog druga Dejana CogoljevićaIlić i Stolić su fantastičnim tempom uspeli da uhvate odbegle vozače od kojih je nekolicina posustala, pa je dva kruga pre kraja u novoformiranoj prvoj grupi ostalo četiri vozača. Na glavnom usponu Ognjen pravi odlučujući napad i solo vožnjom dugom 20 kilometara ostvaruje spektakularnu pobedu sa minutom prednosti ispred drugoplasiranog Divnića i devet minuta ispred trećeplasiranog Stolića. Glavne konkurente je ostavio 25 minuta iza sebe.

Kada su se sabrali bodovi došli se do zaključka da Ilić ima najviše bodova. Ognjen nije bio na mapi selektora, direktora, BSS, ali po bodovima je siguran putnik na OI u Parizu. Ima najviše bodova.

I šta se sada dešava?

BK Borac obraća se svim čelnicima BSS, podseća na odluku olimpijskog komiteta, i traži da se donese konačna odluka. Naročito jer je ostalo malo vremena do početka olimpijade, a potrebno je odraditi završne pripreme, obezbediti opremu…Savez mudro ćuti dok se klub bori za prava svog člana. Komitet je na stanovištu da se poštuje ranije doneta odluka, a savez permanetno omalovažava člana Borca.

Prošle godine Ognjen Ilić je bio šampion Balkana. Na Mediteranskim igrama uzeo je bronzanu medalju u vožnji na hronometar. Kao vrhunski sporista nije na spisku stipendista za usavršavanje.

Ognjen (26 godina) je u srednjoj školi bio učenik generacije, studira u Gracu, rođen je u Aranđelovcu, gde je pravio odlične rezultate još u mlađim selekcijama. Porodica Ilić je stala iza sina, otac mu je trener, bivši sjajan sportista, savez zaobilazi Ognjena koji sam plaća opremu za reprezentativne nastupe… Roditelji podižu kredite za adekvatnu biciklu, opremu…Pre tri godine je stigao u Čačak i Borac. Nije imao zahteve, ali je znao da se dobro radi, da će sarađivati sa čestitim ljudima. Klub je pomagao koliko je mogao, daleko od optimalne pomoći.

Da podsetimo, BK Borac decenijama zauzima visoko mesto u srpskom biciklizmu. Pre toga i u bivšim državama. Jedini olimpijac iz Čačka je Mićo Brković koji je kao član Borca nastupao na OI u Seulu 1988. godine. Bilo je Čačana olimpijaca, ali je Brković bio jedini član nekog čačanskog kluba i kao takav bio učesnik OI. Nakon 36 godina Čačak ima šansu da dobije novog reprezentativca na OI. Nadaju se Čačani da će sport i fer – plej da trijumfuju. U Čačku ne znaju šta se više čeka jer Borac je iznedrio na desetine poznatih biciklista od Brkovića, ranije Dragana Dostanića, koji je, pored toga što je bio uspešan biciklista, bio i predsednik, selektor našeg saveza…

Ljudi u klubu rade na volonterskoj bazi, rade sa seniorima, ali i mladima koji voze sa puno uspeha. Stalo im je da Ognjen zasluženo ode u Pariz. Plaše se da se namerno odugovlači i razvlači vreme jer treba da se odrade lekarski pregledi, popune obrasci, tačnije, okonča administracija.

Zna se kada je Dan „D“ posle koga se ništa ne može uraditi. Želimo da Ognjen reprezentuje Srbiju u Parizu.

Kablarnet/Đurđe Mečanin



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar