Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Trenutni protok Rzava na vodozahvatu je 2.200 litara: Ako nastavi dalje da opada uvode se stroge restrikcije, građani moraju i sami da prištede

post-title
Foto: RINA


Arilje - Visoke temperature i neracionlna potrošnja uslovile su da trenutni proticaj reke Rzav na privremenom vodozahvatu Rzav bude u konstatnom opadanju i iznosi 2.200 litara u sekundi. Kada protok padne na 1.400 litara u sekundi, doćiće do umanjenja isporuke vode.

"Trenutna situacija je takva da mi radimo sa punim kapacitetom i u distribuciji imamo oko 650 litara u sekundi i svi naši korisnici imaju dovoljne količine vode za piće i ona je odličnog kvaliteta. Naše tridesetogodišnje iskustvo u radu ukazuje da ćemo uspeti da izdržimo desetak do petnaest dana sa ovim protokom uz pretpostavku da u međuvremenu neće biti kiše i da se ostvare najavljene visoke temperature. Ali krajem meseca, najdalje početkom avgusta, ukoliko ne bude padavina u slivu reke Rzav, sigurno ćemo primeniti meru umanjenja isporuke vode”, rekao je za RINU Zoran Barać direktor JP Rzav. 


Pored niskog vodostaja, jedan od razloga za moguće uvođenje restrikcija u isporuci vode jesu i nesavesni građani koji nracionalno troše vodu u ovim sušnim periodima.

„Pogotovo u prigradskim i seoskim mesnim zajednicama uočavamo u posledjih mesec dana, da je prosečna potrošnja više nego duplo uvećana tako da se očigledno radi o nenamenskoj potrošnji. Apelujemo na korisnike da se voda namenski troši. To znači da se voda koristi za ljudsku upotrebu, za piće, pripremanje hrane i sanitarne potrebe. U selima normalno za napajanje stoke. Ali izbegavati da se ovom vodom zalivaju poljoprivredne površine jer onda ugrožavamo sve ostale”, zaključio je Barać.

Umanjenje isporuke vode sa sistema „Rzav” lokalnim preduzećima za vodosnabdevanje koja dalje vodu distribuiraju krajnjim korisnicima, odnosno stanovništvu vrši se prema pravilniku donetom pri samoj izgradnji ovog sistema.

"Za to postoje pravilnici i umanjenje se vrše prema dva kriterijuma. Prvi kriterijum je učešće u samoj investiciji, odnosno ona lokalna samouprava koja je u izgradnju sistema `Rzav` uložila više, oni će u trpeti manje umanjenje od onih koji su uložili manje sredstava. Drugi parametar je količina vode koju je korisnik preuzeo iz ovog sistema, te će privilegovani biti oni koji su uzimali veće količine pijaće vode”, kazao je Barać.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar