Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Alarmantno stanje, nivo Rzava opada iz dana u dan: Trenutno na vodozahvatu je oko 1500 litara, kad spadne na 1400 kreće umanjena isporuka po opštinama i gradovima - hoda se po tankoj liniji

post-title
Foto: RINA


Arilje - Visoke temperature i neracionlna potrošnja uslovile su da trenutni proticaj reke Rzav na privremenom vodozahvatu Rzav bude u konstatnom opadanju i trenutno iznosi između 1500 i 1600 litara u sekundi. Kada protok padne na 1.400 litara u sekundi, doćiće do umanjenja isporuke vode lokalnim samoupravama. 

- Jako je teška hidrološka situacija, u rezervi imamo samo oko 200 sekundnih litara vode, a sve je manje vode iz dana u dan. Jedino što bi u ovom trenutku pomoglo jesu padavine, ali imajući u vidu trenutnu situaciju nisam baš  optimista. Dnevno se u proseku gubi oko 100 sekundnih litara, rekao je za RINU Zoran Barać direktor JP Rzav.

On ističe da u ovom trenutku sve lokalne samouprave koje se snabdevaju sa Rzava imaju dovoljne količine vode, ali da je vrlo izgledno da će tokom sledeće sedmice, ukoliko ne bude bilo padavina, doći do smanjene isporuke.

- Kad dođemo u situaciju da je proticaj ispod 1400 litara u sekundi mi umanjujemo isporuku vode, prema već strogo utvrđenom pravilniku. Dva su kriterijuma koja se uzimaju u obzir, prvi je učeše u izgradnji sistema, a drugi dosadašnja količina isporučene vode, kaže Barać.

Direktor JP Rzav takođe dodaje da je već sve definisano i da će umanjena isporuka izgledati na sledeći način: Čačak će dobijati 53.55 odsto, Požega 15.20, Gornji Milanovac 12.65, Lučani 10.93 i Arilje 7.66 odsto količine dostupne vode.

Još jednom se apeluje na sve građane da racionalno troše vodu. 

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar