Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Parezanović: Tvrdnja da će se litijum kopati u Čačku izmišljotina i ordinarna glupost

post-title
Foto: Privatna arhiva


Saopštenje načelnika Moravičkog upravnog okruga, gospodina Marka Parezanovića, prenosimo u celosti:

Poštovani građani,

Navodi koje možete pročitati u medijima i na društvenim mrežama o navodnom kopanju litijuma u Čačku, odnosno Moravičkom okrugu, predstavljaju najobičniju izmišljotinu, besmislicu i ordinarnu glupost. Jedini cilj širenja ovakvih lažnih vesti jeste zbunjivanje javnosti i širenje panike među ljudima zarad političkog profita takozvanih novokomponovanih zelenih partija i različitih opozicionih grupa građana koji temu litijuma percipiraju kao lepak za mase.

Istraživanje litijuma u Srbiji započeto je 2004. godine, odnosno pre tačno 20 godina. Projekat Jadar je jedini aktivan projekat u Srbiji, on je nedavno vraćen u početnu fazu. Sve druge informacije predstavljaju namerno potpaljivanje mase i sejanje straha kod dela populacije koju autori ovih kampanja posmatraju kao podložnu manipulacijama. Na isti način su objavljivali da vlast u selima u okolini Čačka krije na hiljade migranata, da je Čačak dogovorio održavanje takozvane “Parade ponosa”, da su turski građevinski radnici ilegalni migranti, da čačanska bolnica nije imala respiratore u koroni i sijaset drugih notornih laži revolucionara sa AliExpress-a.

Na isti način se plasira dezinformacija da su Nemci odustali od litijuma, a istina je da su intenzivirali istraživanja i da imaju ozbiljne planove za eksploataciju baš kao i Portugalija. Ne postoji nijedna država na svetu koja je odustala od istraživanja litijuma, a da ima ozbiljan potencijal u njemu. Na isti način se objavljuju fotografije crvene reke iz Spanije koja je nastala od posledica eksploatacije zlata, srebra i bakra stotinama godina unazad i baš nikakve veze sa litijumom nema.

Ono što meni bode oči u kontekstu projekta “Jadar” jeste jedan veliki paradoks. Zanimljivo je i da se u Srbiji i Evropi kopa zlato, srebro, bakar, berilijum, antimon, nikl, bor, kobalt, mangan, buše se nafta i gas, grade nuklearke, termoelektrane, kopa se ugalj… i sve može, samo litijum ne može. Samo će litijum sve da nas pobije. Samo mi nije jasno, ako je litijum kataklizma za Srbiju i ako posle njega nema života, zašto ste skoro 15 godina ćutali o tome? Od 2004. godine do 2012. nije napisan nijedan negativni tekst o litijumu. Internet pamti samo i isključivo pozitivnu kampanju. Sve vlasti iz tog perioda izdavali su dozvole Rio Tintu koji je pokupovao svu zemlju koja mu je bila potrebna. Kako je projekat budućnosti i vaskrsenja Srbije, preko noći postao projekat koji će da nas zatruje i satre? Jeste li vi to nešto krili od nas duže od 10 godina ili su vam se samo interesi u međuvremenu promenili, pa je litijum postao alat za političku borbu? Ovo pitanje se može postaviti i dobrom delu čačanske opozicije koji je bio deo tadašnjeg establišmenta. 

Do sada se nisam oglašavao na temu projekta “Jadar”, smatrajući da je to tema kojom treba da se bavi struka, da izmeri pozitivne i negativne efekte i ustanovi da li je litijum komparativna prednost za Srbiju. Međutim, ne mogu da ignorišem širenje potpunih besmislica poput tvrdnje da će se u Čačku kopati litijum i da ne postavim logička pitanja politikantima i eko-političkim profiterima koji na kompleksna pitanja daju neodogvorna, površna i populistička rešenja uz konstantno obmanjivanje i namerno zastrašivanje javnosti. 

S poštovanjem, Marko Parezanović, načelnik Moravičkog upravnog okruga



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar