Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



„Put do naše duše“ – gradonačelnik Kraljeva primio Marka, Srđana i Ivana, koji, u znak podrške našem narodu na KiM, biciklima putuju do Manastira Gračanice

post-title
Foto: Press služba


Na „Put do naše duše“, Beograđani Marko Nikolić i Srđan Veličković i Ivan Mladenović iz Šida, u nedelju, 25. avgusta, s blagoslovom vladike Petra, biciklima su krenuli iz Saborne crkve u Beogradu do Manastira Gračanice, kako bi pružili podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji. Prvi predah na ovom hodočašću, koje će završiti u Gračanici na praznik Velika Gospojina - 28. avgusta, napravili su u našem gradu.

„Primio sam ljude koji snagom duha prkose preprekama. Nakon što su prespavali u Kraljevu, nastavljaju put Raške i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije. Oni žele da pruže podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, koji se suočava sa teškom situacijom. Žele da razgovaraju sa tim ljudima, da im pomognu i da pokažu da svaki Srbin treba u srcu da ima Kosovo i Metohiju bez obzira odakle je on, gde je rođen ili odakle vode poreklo njegovi preci. Zbog toga treba da podržimo sve ove ljude koji se bore, koji se trude, koji prkose. Oni nisu sportisti, osim jednog, koji je godinama trenirao boks, već su obični ljudi, za koje ovo predstavlja napor, ali oni su imali još mnogo ovakvih napora i pokazali istrajnost, spremnost, žrtvovanje, a to nije ni tako teško kada imate cilj pred sobom i kada vas on vodi“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić na prijemu u gradskoj kući. 

„Moji koreni su na Kosovu i Metohiji, moj otac je rođen u selu Delovce, Opština Suva Reka, kod Mušutišta. Ovim hodočašćem želimo da pružimo podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji i da damo primer svim Srbima, i iz Srbije i iz dijaspore, da makar jednom godišnje posete Kosovo i Metohiju“, kaže Marko, doskora profesionalni bokser sa dvadeset godina amaterskog i profesionalnog bavljenja ovim sportom, koji za sobom već ima brojne humanitarne akcije – pomoć bolesnoj deci odnosno ljudima kojima je pomoć potrebna.  

Srđan Veličković ističe da mu je mnogo drago što jedan ovakav put putuje sa ova svoja dva prijatelja.

„LJudima na Kosovu i Metohiji je potrebna naša podrška više nego išta. Radujem se što ću biti u Gračanici“, kaže Veličković.

Uz zahvalnost Gradu Kraljevu na gostoprimstvu, Ivan Mladenović je istakao da je u naš grad dolazio već četiri puta, ali nikada autom, već dva puta pešice i dva puta biciklom.  

„Prvi put sam bio kada mi je sin igrao rukometnu utakmicu, drugi put - kad sam krenuo biciklom za Peking, noćio sam u Kraljevu, kao i kada sam pešice išao do Hilandara i kada sam pešačio do Jerusalima“, kaže Mladenović i dodaje da je poslednji put bio na Kosovu i Metohiji pre sedam godina i da se odmah pridružio svojim prijateljima u ovom pohodu kada je čuo da biciklima kreću put Gračanice.

„Mnogo mi znači da ljudima na Kosovu i Metohiji dam podršku, kao i svaki Srbin koji treba da ode i pruži podršku našim ljudima“, kaže on.

Nakon prve etape „Puta do naše duše“, dugačke 174 kilometra, Marko, Srđan i Ivan su iz Kraljeva nastavili put do Manastira Gradca odnosno Raške, deonicom od stotinak kilometara, gde će napraviti pauzu, kako bi nastavili put Manastira Gračanice, gde planiraju da stignu na Veliku Gospojinu, 28. avgusta.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar