Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gradi se solarna elektranu za fabrike “Forverk“ i “Eldizi“ u Preljini, investicija vredna 3 miliona evra, izvođač čačanski Noleko

post-title
Foto: RINA


Firma “Noleko“ iz Čačka i nemačke kompanije “Forverk“ i “Eldizi“ potpisali su ugovor o izgradnji solarne elektrane u njihovoj fabrici u Preljini. Vrednost ove investicije se procenjuje na 3 miliona evra.

Kako se navodi, “Noleko“ je izabran zbog svog visokoobrazovanog i stručnog kadra, decenijskog iskustva, sa preko 100 izgrađenih solarnih elektrana, uz primenu najnovijih svetskih tehnologija.

-Izgradnjom solarne elektrane firme “Forverk“ i “Eldizi“ će pokriti 50 odsto svoje trenutne potrošnje iz “zelene energije“, odnosno iz sopstvene solarne elektrane. Istovremeno, elektrana će smanjiti emisiju CO2 u atmosferu za procenjenih 2.900 tona godišnje, što je u skladu sa svim evropskim ekološkim normama i sertifikatima o održivosti. Prelazak na ekološki čistu energiju iz obnovljivih izvora, doprinosi ublažavanju klimatskih promena i očuvanju zdrave životne sredine čime stvaramo bezbedniju budućnost – kažu u čačanskoj kompaniji “Noleko“.

“Noleko“ će izgraditi solarnu elektranu kombinovanog tipa, gde je veći deo kapaciteta elektrane na krovnoj površini fabrike a manji na zemlji.

Tehničke karakterisitke elektrane su:

  • Ukupna instalisana snaga elektrane: 5.013 kWp što iznosi približno 50 odsto instalisane snage u HE “Međuvršje“.
  • Ukupan broj panela koji se postavljaju: 11.244 komada (Snage panela: 435 Wp i 580 Wp).
  • Za instalaciju na krovu će biti montirana aluminijumska konstrukcija Nemačke firme “K2 Sistem“.
  • Za instalaciju na zemlji će biti montirana čelična konstrukcija čačanske firme “Unipormet“.
  • Za konstrukciju na krovu će biti primenjena nova tehnologija merenja opterećenja panela od snega čime je produžena garancija za konstrukciju na 20 godina.

Elektrana će biti izgrađena po principu “ključ u ruke“.

Rok za završetak radova je 90 dana od dana ishodovanja građevinske dozvole.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar