Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kraljevo: Gradonačelnik obišao radove na izgradnji mosta preko Kovačkog potoka

post-title
Foto: Press služba


U ulici Petra Lekovića, u naselju Kovači nadomak Kraljeva, preko Kovačkog potoka, kojim svakodnevno gravitira veliki broj meštana, nekada se nalazila ćuprija. Kovački potok, u koji se voda sliva sa planine Stolovi, često je, usled jačih pljuskova, plavio obližnja domaćinstva i stvarao brojne probleme meštanima Kovača. 

Trenutno se na mestu nekadašnje ćuprije gradi most koji će meštanima omogućiti bezbedan prelaz preko potoka i nesmetano kretanje u oba pravca. Tim povodom, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i direktorka Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ Marica Mijajlović obišli su radove na izgradnji mosta.

Kako ističe gradonačelnik, neki meštani Kovača govore da se u ulici Petra Lekovića gradi nov most, ali zapravo, most na ovom mestu nikada nije ni postojao. 

„Ovde je postojala obična ćuprija, tako da su svi građani Kovača i ovog dela Ribnice strepeli, svaki put kada počnu kiše, da li će moći da stignu do svojih kuća ili da odu do lekara, škole ili na svoje radno mesto. Umesto nečega što su nekada nazivali mostom, danas gradimo pravi most u koji je država, sa porezom na dodatu vrednost, uložila oko 50 miliona dinara. To je ozbiljan most koji se gradi u skladu sa svim pravilima struke i koji će moći da podnese znatno obilnije padavine“, istakao je Terzić. 

Prema njegovim rečima, osetno je da se klima, iz godine u godinu, menja i zbog toga sve što se gradi mora biti izgrađeno u skladu sa najvišim standardima. 

„Zahvalan sam državi koja je pomogla i obezbedila sredstva za ovaj most, ali imamo još devet mostova koje treba da izgradimo i očekujem da ćemo dobiti pomoć Vlade Republike Srbije i za te projekte. Za meštane Kovača je bitno da znaju da smo, posle otvaranja dečjeg igrališta na Ledini, na poslednjoj sednici Saveta za bezbednost saobraćaja opredelili novac za izgradnju trotoara duž ulice Kovačkih boraca, koja će početi ove godine“, kazao je gradonačelnik.
Kako je pojasnio, kao što postoji trotoar kroz Žičku ulicu, treba da se izgradi i trotoar kroz ulicu Kovačkih boraca, pored vojnih magacina, kako bi naredne godine, kada bude završen, meštani mogli bezbedno da dođu do Doma u Kovačima. 

„Time ćemo pomoći svim onim ljudima koji tuda svakodnevno prolaze, a kako se u Domu nalazi i mešovita grupa Predškolske ustanove ′Olga Jovičić Rita′ jako je važno da roditelji decu mogu bezbedno da dovedu do vrtića i vrate ih nazad do kuće“, pojasnio je gradonačelnik Kraljeva, pa poručio:

„Trudimo se da izađemo u susret svim našim građanima, da rešavamo infrastrukturne probleme, ali moramo svi zajedno da budemo svesni da ne možemo sve probleme da rešimo odjednom, već rešavamo jedan po jedan problem, misleći prvenstveno na interes naših sugrađana, starih i dece.“

Direktorka Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ Marica Mijajlović naglasila je da je izgradnja mosta sa pristupnom saobraćajnicom preko Kovačkog potoka ozbiljan građevinski objekat čija je gradnja počela 8. jula 2024, a na isti datum pre neku godinu izdata je i građevinska dozvola. 

„Što se tiče tehničkih karakteristika most će biti dugačak 21,6 metara, raspona 12 metara, a sama kolovozna konstrukcija biće širine 6 metara i imamo obostrane trotare sa 1,12 metara. Finansijer - Javno preduzeće ′Putevi Srbije′ raspisao je javnu nabavku sa preduzećem Srbijaput, a radove na terenu izvodi ′WEST-GRADNJA′  iz Šapca. Vrednost radova iznosi 43.621.000, bez PDV-a, i radovi su ugovoreni za 150 kalendarskih dana“, pojasnila je direktorka.
 

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ imenovalo je nadzorni organ, a JP za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ radi korisnički nadzor i tu je kao logistička podrška za sve potrebne saglasnosti, dozvole i dokumentaciju kako bi sve bilo urađeno po zakonskoj proceduri i kako bi se radovi nesmetano izvodili. 

Direktorka Mijajlović ističe da Grad Kraljevo ima nebrojano ugrencija od Kabineta gradonačelnika ka JP „Putevi Srbije“ za pomoć i podršku u vezi sa mnogim projektima koji su prioritetni isto kao i izgradnja mosta preko Kovačkog potoka jer se radi o projektima koji treba da se izvedu u korist i za potrebe građana, ali i za nesmetano saobraćajno funkcionisanje u naseljenom području.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar