Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Gornjem Milanovcu otvoren Međunarodni filmski festival i „Dani Mije Aleksića”

post-title
Foto: KC Gornji Milanovac


Gornji Milanovac - Deseti međunarodni filmski festival i „Dani Mije Aleksića” sinoć su svečano otvoreni u Gornjem Milanovcu. Reč je o dve prestižne svetkovine koje pod pokroviteljstvom opštine Gornji Milanovac i Ministarstva kulture Republike Srbije realizuje Kulturni centar „Mija Aleksić”.

Dok „Dani Mije Aleksića” imaju za cilj da kroz splet pozorišne, filmske, likovne, muzičke i vizuelne umetnosti neguju sećanje na Miju Aleksića, velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta rođenog u Gornjoj Crnući, Međunarodni filmski festival nastoji da istakne značaj umetničkih vrednosti filma i na jednom mestu okupi renomirane stvaraoce, mlade talente i filmske entuzijaste, i omogući im da pokažu svoju kreativnost, inovaciju i razmene ideje.

U ime organizatora ove dve velike manifestacije brojne goste i filmske radnike pozdravio je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra „Mija Aleksić”.

Negovanje umetničkih vrednosti filma, sa posebnim naglaskom na očuvanje i promociju naše kulturne baštine ideja je Međunarodnog filmskog festivala koji se ove godine po deseti put realizuje u Gornjem Milanovcu, rekao je između ostalog Arsić i istakao da će u okviru festivalskog programa, biti prikazani filmovi koji su svojim originalnim pristupom i snažnim narativima obeležili filmsku scenu. Festival će upotpuniti brojne radionice, paneli i tribine rekao je Dragan Arsić i naglasio da će i ove godine poseban segment programa biti posvećen deci.

U ime grada domaćina 10. Međunarodnog filmskog festivala i „Dana Mije Aleksića” manifestacije je otvorila Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac.

„Zadovoljstvo mi je što će i ove godine Gornji Milanovac biti u žiži kulturnih dešavanja ne samo Srbije već i šire. Bio je potreban ogroman trud, mukotrpan rad i materijalna sredstva da se to postigne. Zato hvala svima koji su svojim radom i angažovanjem omogućili da Međunarodni filmski festival u Gornjem Milanovcu i Dani Mije Aleksića budu dostojne manifestacije na kulturnoj mapi, rekla je između ostalog na otvaranju”, Jadranka Dostanić.

Ovogodišnje svečanosti u Gornjem Milanovcu započele su projekcijom filma „Heroji Halijarda”. Ceremoniju otvaranja upotpunio je deo autorske i glumačke ekipe. Pre projekcije filma "Heroji Halijarda" publici su se poklonili Predrag Jočić, direktor fotografije i producenat filma, Nedeljko Bajić, prvi producent filma, izvršni producent i tumač uloge majora Lukačevića i Radoš Bajić, tumač epizodne uloge Gojka Ludog, autor, scenarista i reditelj filma „Heroji Halijarda”.

Film „Heroji Halijarda” je sniman na izvorištu istorijskih događaja koji su se odigrali pre osam decenija na Galovića polju u Pranjanima istakao je Radoš Bajić i rekao da je opština Gornji Milanovac svesrdno pomogla realizaciju filma u kome se, kao statisti, pojavljuje više od 480 žitelja opštine Gornji Milanovac.

U znak prijateljstva i uspešne saradnje na realizaciji projekta opština Gornji Milanovac i Kulturni centar „Mija Aleksić”, Radošu Bajiću autoru, scenaristi i reditelju filma „Heroji Halijarda” uručili su sliku iz Fonda likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić”. Tom prilikom organizator Međunarodnog filmskog festivala i „Dana Mije Aleksića” je dodelio Radošu Bajiću i počasno mesto u velikoj sali Kulturnog centra. Po izboru Bajića to će biti sedište broj 13 u trećem redu.

 

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar