Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Besplatna obuka “Programiranje u oblaku“ za sve zainteresovane učenike sedmog i osmog razreda u Čačku

post-title
Foto: Privatna arhiva


Čačak – Udruženje profesora informatike i tehnike “UPIT“ tokom oktobra će realizovati projekat “Programiranje u oblaku“.

 

U sklopu projekta realizovaće se besplatna obuka za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola na teritoriji Grada Čačka, u prostorijama OŠ “Dr Dragiša Mišović“ u Čačku u sledećim terminima (ukupno pet termina): 5.10.; 12.10; 19.10.; 26.10 i 3.11 u vremenu od 10 do 16 časova. Planirano je da u sklopu svakog od navedenih termina bude na obuci maksimalno do 25 učenika.

 

Na inicijativu grupe nastavnika iz Čačka pre dve godine osnovano je Udruženje “UPIT“ (Udruženje profesora informatike i tehnike). Cilj okupljanja nastavnika u udruženje je bio da se informatika i računarstvo, te tehnika i tehnologija približe učenicima osnovnih i srednjih škola koji žele da iz ovih oblasti nauče više od onoga što im nudi školsko gradivo.

 

Projekat “Programiranje u oblaku“ jedan jedan u nizu projekata ovog Udruženja, a osmislio ga je jedan od članova Dalibor Čukljević, nastavnik informatike i tehnike u OŠ “Dr Dragiša Mišović“. Ovaj edukativni projekat podržao je grad Čačak, koji svake godine gradskim budžetom opredeljuje sredstva za ovakve namene.

 

Idejni tvorac projekta Dalibor Čukljević, široj javnosti je poznat kao autor udžbenika iz Informatike i računarstva za starije razrede osnovne škole i Konstruktorskih kompleta za Tehniku i tehnologiju, Digitalnih sadržaja u digitalnim udžbenicima Informatike i računarstva, Priručnika za nastavnike (dnevne pripreme, mesečni i globalni planovi), seminara (“Nastava programiranja u oblaku – paradigma novog doba“, “Statičke i dinamičke prezentacije u svetlu novih tehnologija“).

 

Programiranje u oblaku ima za cilj da osposobi učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole za upotrebu novih tehnologija i servisa u oblaku koji se koriste u savremenoj programerskoj praksi u oblasti nauke o podacima (data science). Te nove tehnologije znatno su unapređene u odnosu na tehnologije koje se trenutno koriste u nastavi. Imaju tendenciju tranzicije ka servisima u oblaku i spadaju u tehnologije četvrte industrijske revolucije, koje su već sada veoma tražene za brojna radna mesta. Jedno od važnih unapređenja koja donose nova okruženja je mogućnost onlajn saradničkog rada u realnom vremenu tako da će učenici biti upoznati da primenjuju i ovaj koncept. Okruženja, tehnologije i jezici koji su obuhvaćeni obukom: GitHub, Binder, JupyterLab, Markdown, Google Colaboratory – navodi Čukljević.

Kako ističe, nakon završene obuke, učenici će steći nova znanja i veštine u programiranju. Moći će da naprave i urede lični onlajn repozitorijum na platformi GitHub i da postavljaju različite sadržaje, da pregledaju i uređuju sveske postavljene na onlajn repozitorijume preko servisa Nbviewer i Binder, u okruženju JupyterNotebook i JupyterLab.

 

Naučiće kako da povezuju svoj repozitorijum s drugim repozitorijumima. Biće upoznati sa osnovama jezika za označavanje Markdown radi stilskog uređivanja repozitorijuma i onlajn svezaka sa zadacima. Kreiraće nove sveske i steći sposobnost manipulacije postojećim sveskama na svom repozitorijumu, odnosno na Google disku putem okruženja JupyterLab odnosno Google Colab. Moći će da shvate koncept saradničkog rada u okruženju Google Colab i primene ga u oblasti programiranja. Ono što je najvažnije, biće motivisani da neprestano prate razvoj tehnologije – zaključuje nastavnik Dalibor Čukljević.

Nakon završene obuke svakog od učenika dobiće sertifikat/potvrdu o završenoj obuci.

 

Nesebičnu pomoć u realizaciji ovog projetka pružiće i predsednik Udruženja Dragan Paripović, nastavnik informatike u Osnovnoj školi “Sveti Sava“.

 

Za sve dodatne informacije kako se prijaviti na obuku pogledajte OVAJ LINK.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar