Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Udružene žene iz Bresnice proslavile prvu slavu Udruženja „Milena Čubraković”

post-title
Foto: Udruženje žena „Milena Čubraković"


Čačak - Udruženje žena „Milena Čubraković" osnovano je 4. aprila 2024. godini u Mesnoj Zajednici Bresnica sa ciljem da se žene iz tog sela, kao i iz susednog Bečnja druže i poštuju.

Udruženjje dobilo ime po čuvenoj slikarki koja je iz Bresnice i to je razlog zbog koga je proslavljena prva slava udruženja u Staroj školi jeste to što je na obeležavanju 150. godina škole otkriven spomenik u obliku bukvara. Tu  ispred škole, iz Rima je doputavala u Bresnicu sa sestrom i bratom jer je u medijima videla obeležavanje jubileja škole. Po njenoj želji sahranjena je u martu 2004.bgodine u Bresnici.

1727003469690

Foto: Udruženje žena „Milena Čubraković"

 


„Značajno nam je jer po prvi put smo prekadili kolač, iako postojimo već 50 godina, naše uduženje broji oko 60, odnosno 30 aktivnih članica i izuzetno nam je drago što smo u mogućnosti da negujemo tradiciju i sve ono što su žene godinama čuvale u nasleđe i čime su se bavile”, Mirjana Đokić Mijalović, predsednica Udruženja žena „Milena Čubraković”.

 

1727003510683

Foto: Udruženje žena „Milena Čubraković"


Odlučeno je da slava Udruženja bude Mala Gospojina, jer je nekad to bila slava Bresnice, zaseoka Čekerevci. Žene ovim udruživanjem čuvaju prave vrednosti od hrane, običaja do zanata vrednih pomena.

 

1727003662214

Marina Lečić,  koordinator Udrženja žena „Milena Čubraković”, foto: Udruženje žena „Milena Čubraković"


„Veliku zahvalnost dugujemo Gradu Čačku koji nam uvek izlazi u susret i pomaže, takođe bih želela da kažem da je u Bresnici izgrađena fiskulturna sala i trpezarija koja je opremljena novim inventarom, urađena je niskonaponska mreža, oko pet kilometra, asvaltirano puteva i rešava se višedecenijski problem snabdevanja vodom. Želela bi da se zahvalim Centru za negovanje tradicije, našim ženama koje su tu vredne, uvek izlaze u sesret da pomognu i što su baš one u našem timu, dela govore za nas, svim udruženjima koji su danas došli da nas ispoštuju ceremoniju lomljenja slavskog kolača, neke su i opravdano odsutne i zahvalila bi se medijima koji su došli da proprate našu prvu slavu”, rekla je Marina Lečić,  koordinator Udrženja žena „Milena Čubraković”.

 


GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar