Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Da deca nauče kako da žive zdravo i kako da žive sportski – sedmi kraljevački Sajam sporta

post-title
Foto: Press služba


U saradnji sa Sportskim savezom Srbije, Gradom Kraljevom odnosno Turističkom organizacijom Kraljeva i Sportskim centrom Ibar, Sportski savez Kraljeva, sedmi put, na Atletskom stadionu, organizovao je Mali sajam sporta. Trideset četiri izlagača – sportskih klubova i organizacija, kao i Crveni krst Kraljevo, Policijska uprava Kraljevo i Sektor za vanredne situacije, predstavili su se brojnim posetiocima, među kojima su bili i mališani iz Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, kao i učenici nižih razreda kraljevačkih osnovnih škola – ciljna grupa ovakvih sportskih manifestacija. 

 „Imamo atletičare, gimnastičare, košarkaše, odbojkaše, rukometaše... naša deca mogu da se upoznaju sa različitim sportovima, da odaberu neki, možda će početi da treniraju jedan, nakon toga preći na drugi, neki će postati profesionalni sportisti, ali najvažnije je da sva deca nauče šta su to zdrave navike, da treba da se bave sportom celog života, profesionalno ili rekreativno. Najvažnije je da nauče šta znači živeti zdravo i živeti sportski“, poručio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom otvaranja Sajma sporta u našem gradu. 

Kako je istakao, Grad svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za sve sportske klubove, od amaterskih do onih u profesionalnom rangu takmičenja. Uz to, trudi se da, u saradnji sa sportskim klubovima, obezbedi mogućnost da deca plaćaju što je moguće manje za treniranje. 

„U saradnji sa organizacijom 'Tri plus', obezbedili smo besplatno treniranje za decu iz porodica sa troje i više dece u gotovo svim sportovima u gradu. Uz to, Fudbalski klub 'Sloga', kao najznačajniji fudbalski klub na teritoriji Kraljeva, ne naplaćuje članarinu, kao ni mnogi amaterski fudbalski klubovi, a u dogovoru i sa odbojkaškim i rukometnim klubovima, članarina roditelje ne košta ništa“, naglasio je Terzić i poručio: 

„Jako je važno da razvijamo amaterski sport, školski sport, da se trudimo da izađemo u susret roditeljima dece, da ne dođemo u situaciju da neko talentovano dete ne može da trenira samo zbog toga što njegovi roditelji nemaju dovoljno novca.“ 

Gradonačelnik je podsetio na to da Grad značajna finansijska sredstva ulaže i u razvoj sportske infrastrukture i s ponosom istakao da je Atletski stadion u Kraljevu jedan od najlepših atletskih stadiona i sigurno na najlepšem mestu u Srbiji - na samoj obali Ibra. 

„U rekonstrukciju Atletskog stadiona Grad Kraljevo je, zajedno sa Republikom, uložio više od 200 miliona dinara i oni koji su kritikovali rekonstrukciju stadiona sada mogu da vide kako su pogrešili. Pored se nalaze tereni za košarku, odbojku i rukomet, koji su u potpunosti rekonstruisani i pokriveni tartanom. Nažalost, neki naši sugrađani nisu znali da se ponašaju domaćinski već su uništavali i tartan i igralište za košarku. Takve stari više ne treba da se dešavaju“, kazao je Terzić i najavio: 

„Ono u šta ćemo ulagati naredne godine jeste izgradnja dva fudbalska terena – jednog sa veštačkom travom, koji će moći da se koristi tokom čitave godine, i drugog - hibrida. Biće izgrađeni preko puta fabrike „Leoni“. Grad je već u budžetu za 2024. godinu obezbedio deo sredstava za zemljane radove, obezbedićemo i preostali iznos u budžetu za 2025. godinu, a trava će biti poklon Fudbalskog saveza Regiona zapadne Srbije, već smo potpisali ugovor o donaciji. Očekujem da će to mnogo značiti svim našim klubovima, od amaterskih do Fudbalskog kluba 'Sloga', jer će moći da koriste te terene i kada one sa prirodnom travom ne budu mogli da koriste zbog vremenskih prilika, kada je sneg ili kiša. To će sigurno biti još jedno značajno ulaganje u sportsku infrastrukturu na teritoriji našeg grada“, zaključio je gradonačelnik Kraljeva.  

 Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković je istakao kako je sedam godina Malog sajma sporta u gradu Kraljevu - lepa tradicija. 

„Drago mi je što je upravo Sportski savez Srbije sa Sportskim savezom Kraljeva inicirao ovakvu manifestaciju i zahvaljujem kraljevačkom Savezu što je iz godine u godinu održava. Posle ovog sajma sporta, ako jedno dete uvedemo u sistem sporta, mi smo uspeli, a to je i cilj ovakvih sajmova“, poručio je Marinković dodajući da je značaj ovih malih sajmova „da deca od malih nogu shvate da je sport jedan važan segment života i da kao obaveza mora da ih vodi čitavog života“. On je čestitao Sportskom savezu Kraljeva kao ovogodišnjem najboljem teritorijalnom savezu, zahvaljujući postignutim rezultatima – velikom broju akcija na samom lokalu, ali i velikom broju akcija koje zajednički sprovode sa Sportskim savezom Srbije. 

 Predsednik Sportskog saveza Kraljeva Aleksandar Daišević je Sajam sporta okarakterisao kao najznačajniju manifestaciju koju organizuje kraljevački Savez, i to u nedelji uoči obeležavanja Kraljevdana – Dana grada.

 „Svake godine smo bolji nego prethodne, pa i ove – imamo 34 izlagača - kao nijedne godine do sada, sa nama su i Policijska uprava Kraljevo i vatrogasna brigada. Verujem da ćemo na narednom sajmu imati i pripadnike Vojske i Žandarmerije. Jako mi je drago da su svi vodeći kraljevački klubovi ovde, jer je i njima ovo bitno. Ali, sigurno najvažnije, jeste učešće predškolaca i mlađih osnovaca, koji su obeležje, ali i ciljna grupa sajma. Nadam se da će svako dete koje je bilo na sajmu sebe pronaći u nekom od sportova. Mislim da je Kraljevo definitivno u rangu onih gradova u Srbiji koji imaju najraznovrsniju sportsku lepezu. Ponosni smo na to što nas i drugi prepoznaju. Voleo bih da klubovi još više napreduju, da nas bude još više, da se deca što više bave sportom“, poručio je Daišević i dodao da predstoji rešavanje jednog od problema - kako da se deca sa seoskog područja bave sportom, i to u kontinuitetu. 

„U ovom trenutku je nemoguće, ali ćemo probati sa zvaničnicima Grada da nađemo neko rešenje - da treneri klubova idu u sela da probaju tamo da rade s decom ili da obezbedimo prevoz koji bi decu vraćao s večernjih treninga kući... Moramo za njih da učinimo nešto jer tamo dece ima, možda ne kao nekada, ali ih ima, i onemogućeni su da se bave bilo kojom sportskom disciplinom budući da samo u dve seoske škole imamo sale“, zaključio je predsednik kraljevačkog Sportskog saveza.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar