Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kompanija Forverk i Eldisi zvanično ima više od 1.000 zaposlenih radnika, angažovanje državne I lokalne vlasti na dovođenju stranih investitora stvara pozitivnu ekonomsku klimu

post-title
Foto: RINA


Kompanija Forverk i Eldisi od juče je zvanično prešla brojku od 1.000 zaposlenih i sada je u ovoj nemačkoj firmi u Čačku 1.005 stalno zaposlenih radnika. Pre nekoliko godina država Srbija i lokalna vlast prepoznali su značaj ove nemačke investicije za razvoj lokalne zajednice, pa je na prostoru koji je bio opremljen za dolazak stranih investitora počela gradnja fabrike, u kojoj sada rade mnogi Čačani u odličnim uslovima, gde se isplaćuje svaki minut prekovremenog rada, rad vikendom, državnim praznicima i u trećoj smeni, u skladu sa svim zakonskim odredbama. Prosek plate je iznad medijalne zarade na nivou republike, znatno više od 76.000 dinara.

Na samom otvaranju generalni direktor Vorwerk & Sohn grupe Jurgen Moeller naglasio je da je fabrika u Čačku sagrađena u skladu sa najsavremenijim standardima grupe, a svi zaposleni radnici će imati priliku da rade sa najsavremenijom tehnologijom koja ispunjava najviše standarde za preciznost i efikasnost proizvodnje.

Grad Čačak je u prostor na kome je sagrađen Forverk uložio više miliona evra u izgradnju komunalne infrastrukture, visokonaponske i niskonaponske mreže, u saobraćajnice, telefonske i internet linije, dok je zemljište na kome se nalazi ogromno fabričko postrojenje ustupljeno bez naknade na izvestan vremenski period. Ovo je svakako primer dobre prakse države Srbije i Grada Čačka, sa kojom se nastavilo u budućnosti radi privlačenja stranih investitora, otvaranja fabričkih postrojenja u našem gradu i zapošljavanja što većeg broja naših sugrađana.

Gradonačelnik Milun Todorović najavio je da će dolazak proizvodnog giganta kakav je kompanija Forverk označiti početak reindustrijalizacije Čačka i to se upravo događa, s obzirom da jedna investicija povlači druge.

Fabričko postrojenje nemačke kompanije PWO, u industrijskoj zoni u Preljini, trenutno je u izgradnji, a vlasnici su, zahvaljujući razgovorima sa predsednikom Republike Srbije, prepoznali Čačak kao grad sa najboljom infrastrukturnom ponudom za izgradnju, kao i najboljom ponudom visokoobrazovanog kadra. Obuke radnika su u toku, a nakon zapošljavanja, Čačak će moći da se ponosi time da nezaposlenih na listi čekanja skoro da neće ni biti.

Strane direktne investicije su ključni pokretači lokalne zajednice, globalno kretanje kapitala je pokretač svakog ekonomskog razvoja, a gradska vlast u Čačku dokazuje da prepoznaje sve ove beneficije i naporno i pametno radi na tome da upravo u Čačku niču nove fabrike, a sve to za dobrobit svojih sugrađana.

Prema izveštaju Centra za socijalni rad u Čačku iz aprila ove godine, stopa nezaposlenosti u našem gradu iznosi 5,16 odsto i znatno je niža od stope nezaposlenosti na teritoriji Srbije, koja je u trećem kvartalu 2023. godine iznosila devet odsto, a prema preseku iz decembra 2023. godine, na evidenciji nezaposlenih NSZ Filijale Čačak registrovano je 3.420 osoba, što je najmanji broj u proteklih deset godina. Ove egzaktne činjenice govore o tome da podržavanje lokalnih i stranih privrednika od strane lokalne samouprave i stvaranje pozitivne ekonomske atmosfere u velikoj meri utiču na što veće zapošljavanje naših sugrađana.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar