Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak danas bio domaćin prve nacionalne konferencije „Nevidljive heroine Srbije”

post-title
Foto: Video media svet


Čačak - U Čačku je otvorena Prva nacionalna konferencija „Nevidljive heroine Srbije”, koja se sa razlogom održava danas, kada se obeležava Međunarodni dan žena na selu.

Otvorena mreža za poljoprivredu „Moj poljoprivrednik”, rešila je da na jednom mestu okupi sve relevantne pojedince, domaće i međunarodne organizacije i institucije kojima je fokus razvoj poljoprivrede i ruralnih sredina. 

 

Nije slučajno da baš Čačak, koji je prošle godine poneo titulu Nacionalne prestonice kulture ove godine, podrži inicijativu Otvorene mreže za poljoprivredu „Moj poljoprivrednik” i preuzme ulogu domaćina, prve Nacionalne konferencije „Nevidljive heroine Srbije”. 

1728996276476
Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika grada Čačka

 

„Kada kažem ponosni domaćin, zaista se tako i osećam. Ovo je još jedan važan projekat, koji smo dobili zahvaljujući mnogim entuzijastima i koji su prepoznati od strane države ali verujte i od grada Čačka. U našoj lepoj Srbiji svaki domaćin je kao hrast u čijoj hladovini odrastaju njegova deca i žene. Verujte sve žene koje se bave poljoprivredom nisu nevidljive pre svega kroz subvencije koje dajemo da pomognemo ali i druge akcije i manifestacije. Mi imao sjajna udruženja žena i u Katrzi, Bresnici, Vujetincima, Ježevici, Trnavi i radimo na seoskom području dosta sa našim damama i tu nam pomaže Centar za negovanje tradicije”, rekao je pomoćnik gradonačelnika grada Čačka, za oblast društvenih delatnosti  Miroslav Petković.

 

1728996330469
Miloš Vujisić, predsednik Otvorene mreže za poljoprivredu „Moj poljoprivrednik” 

 

Skretanje pažnje na ključnu ulogu žena u održivosti ruralnih sredina, njihov položaj i neophodnost da se uključe u kreiranje politike sela samo su neki od ciljeva današnje konferencije. 
„Prilikom organizovanja ove konferencije postavili smo određene ciljeve kao što su povećanje vidljivosti i priznanje ženama u ruralnim zajednicama, osnaživanje žena za veće učešće u donošenju odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, promocija ekonomskih prilika za žene u poljoprivredi i druge ruralne aktivnosti i podsticanje saradnje i iskustava za žene iz različitih delova Srbije. Takođe jedan od ciljeva je da ova konferencija postane regionalni događaj, jer žene iz ruralnog područja dele istu sudbinu bilo koje druge zemlje sa Balkana”, kazao je predsednik Otvorene mreže za poljoprivredu „Moj poljoprivrednik” Miloš Vujisić.

 

1728996359238
Naida Zečević-Bin, direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj


USAID Srbija kroz svoj projekat „Velika mala privreda” aktivno radi sa velikim brojem lokalnih aktera na aktivnostima podrške ženama u poljoprivrednom sektoru, sa fokusom na nerazvijena područja. 
„Američka agencija za međunarodni razvoj ima svoje misije širom sveta i kroz ogromne analize u poslednjih nekoliko decenija koje smo radili stalno se vraćamo na ulogu žene u socijalnom društvu, poljoprivredi, politici i one nam pokazuje koliko se ubrza razvoj i poboljša kvalitet kada se uključi žena u sve procese. Znamo da je uloga žena u Srbiji u ekonomiji, naročito u poljoprivredi zaista veliki. Međutim, određene prepreke i danas postoje da li je to pristup obrazovanju, ili pristup finasnijama i drugi niz prepreka. Zato smatramo da je za upseh potrebno da se pozabavimo ovim problemom i zaista uključimo svi da li je to privatni sektor, Vlada Srbije, na nacionalnom nivou, na lokalnom nivou, donatori”, istakla je Naida Zečević-Bin, direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj. 

 

1728996388184
Nedeljko Radulović ispred LAG-a kao suorganizator Sajma lokalne hrane


Nema sumnje da su najveći čuvari srpske tradicije i običaja upravo žene sa sela koje svoja umeća prenose na mlađe generacije. Na sreću, mnoge od njih shvataju da promene počinju od njih samih, a kada su udružene, da su dosta jače. Lokalna akciona grupa Čačak, Gornji Milanovac je dobar primer udruživanja.
„U Srbiji je 2019. godine na inicijativu Ministarstva poljoprivrede formirane Lokalne akcione grupe po pristupu ruralnog razvoja. One su jedan od alata i mogući pravac za prepoznavanje potreba na lokalnom području i korišćenja tih potreba kako bi se doneli zaključci i rešenja kako bi zajedno svi doprineli ono što je najveći problem, depopulacija i odlazak mladih sa seoskog područja. Smatramo da su žene nosiocio poljoprivrednih gazdinstava i aktivnosti. Moravski market je jedan primer kako smo okupili poljoprivredne proizvođače”, kaže Nedeljko Radulović ispred LAG-a kao suorganizator Sajma lokalne hrane.

 

1728996419225
Danilo Golubović, predsednik Vlade za poljoprivredu i zajedničku poljoprivrednu politiku EU

 

Predsednik Vlade za poljoprivredu i zajedničku poljoprivrednu politiku EU Danilo Golubović zvanično je otvori prvu Nacionalnu konferenciju „Nevidljive heroine Srbije”.

„Značajno se promenio položaj žena u poljoprivredi na bolje. Da li je zadovoljavajuća, nije još uvek jer još uvek imao stereotipe koji su prisutni u Srbiji am nemamo i dovoljno ekonomski zainteresovanost žena da ostanu na selu. Zato Vlada Srbije želi da napravi ekonomski motiv kako bi one ostale na selu, pre svega kroz posticaje u poljoprivredi kao i korišćenje pristupnim fondovima EU, sada je na snazi IPARD 3. U prošlom ciklusu IPARD 2 veliki broj žena javilo dosta žena za ruralni turizam i to je veliki broj odličnih objekata. Bitna je stvar da se što više žena na selu obrazuje, da postaju preduzetnice”, kazao je Golubović. 

 

 1728996473728

 

Inače, na prvoj nacionalnoj konferenciji „Nevidljive heroine Srbije” prisustvovali su Kancelarija za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbija, Balkanska mreža za ruralni razvoj, predstavnici Vlade iz oblasti poljoprivrede i zajedničke poljoprivredne politike EU, predstavnici Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope SWG, Ministarstvo za brigu o selu. Svojim prisustvom ovaj dogašaj su podržali i: predsednik opštine Pljevlja, predsednica mreže Lagova, Srbije, predsednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, predstavnici različitih organizacija iz zemlje i regiona, kao i predstavnici brojnih naučnih i istraživačkih institucija iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

One najbolje , koje su se istakle pojedinačnim radom , svakako zaslužuju priznanja.

Priznanje HEROINA U BIZNISU –za uspešne žene, primer dobre prakse biznisa u ruralnoj sredini dodeljuje se Tijani Škorić Tomić, vlasnici destilerije Gorda,

HEROINA U SFERI DRUŠTVENA ODGOVORNOST-za ženu koja sprovodi projekte i aktivnosti koje doprinose zajednici PRIPADA Malina Stanojević ispred pribojskog Udruženja žena Sačuvajmo selo

 HEROINA EDUKACIJA ŽENA NA SELU, za žene koje su se istakle u transferu znanja u ruralnim sredinama dodeljuje se dr Radmili Ilić sa Agronomskog fakulteta u Čačku

HEROINA IZ DRŽAVNE UPRAVE U SLUZBI ŽENA NA SELU, za predstavnicu džavnih institucija koja daje nesebičan doprinos unapređenju položaja žena u ruralnim sredinama pripada Milka  Nedeljković , načelnica Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac  .

NEVIDLJIVA HEROINA 2024.GODINE –za izuzetnu ženu koja, bez javnog priznanja, ličnim primerom svedoči da su žene stub ne samo porodice već i cele zajednice ruralnih sredina jeeeeee

Suzana Dobrosavljević, iz sela Kotraža Opština Lučani

Tokom trajanja ovog skupa,obeleženi su svi   bitni zaključci sa ove konferencije formirajući i usvajajući  Deklaraciju koja će biti poslata na sve važne adrese, kako bi do narednog okupljanja izneti  problemi udruženim snagama počeli da  se rešavaju . 

 


GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar