Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pamtimo, pamtiće i posle nas – Kraljevo se seća krvavog oktobra 1941.

post-title
Foto: Press služba


Na najtužniji dan u svojoj istoriji, 14. oktobar, Grad Kraljevo je i ove godine poručio – pamtimo, ne zaboravljamo nevino streljane oktobra 1941. godine, učimo mlade naraštaje da pretke koji su svoje živote u našu slobodu ugradili večno pominju.

Komemorativnu sednicu Skupštine grada Kraljeva, posvećenu tragičnim događajima oktobra 1941. u našem gradu, otvorio je predsednik Skupštine Nenad Marković, koji je prisutnima zahvalio što su, iz godine u godinu, tu – da prenose sećanje, da se krvavi oktobar od pre 83 godine nikada ne zaboravi, nakon čega je minutom ćutanja odata pošta nevino stradalima u masovnom streljanju. 

„Odlukom Vlade Republike Srbije, na predlog Odbora, od februara ove godine, 14. oktobar je zvanično uvršten u državni program obeležavanja značajnih istorijskih godišnjica oslobodilačkih ratova Srbije, tako da će se svake sledeće godine obeležavati na poseban način učešćem zvaničnika države i predstavnika jedinica lokalne samouprave“, rekao je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je, u ime Vlade Republike Srbije, prisustvovao Komemorativnoj sednici. On je izrazio dubok pijetet prema kraljevačkim žrtvama i istakao da, sa ogromnim bolom u srcu i duši, najdublje saoseća sa potomcima nevinih mučenika kraljevačkih. 

„Sa ovog mesta, nemo stojeći pred vama, želim da pošaljem odlučnu poruku nezaborava i posvećenosti idealima slobode, pravde, nezavisnosti i antifašizma. Savremeni antifašizam je sistem vrednosti koji podrazumeva toleranciju, poštovanje različitosti u mišljenju i stavovima, razumevanje, nenasilje i osnovna ljudska prava i slobode. Antifašizam nije lekcija iz udžbenika istorije, to je lik jednog naroda u ogledalu čovečanstva do izgradnje hrama čovečnosti. Stradalnici i junaci jesu naši zajednički preci koji su svojom žrtvom i heroizmom postavili temelje savremene Srbije – naše zajedničke otadžbine. Sećanje na njih, savladavanje tragičnih lekcija naše ne tako davne prošlosti, kao i suprotstavljanje svakom obliku nasilja, mržnje i nerazumevanja, jeste naša lična obaveza i dug prema kraljevačkim i drugim nevinim žrtvama“, poručio je Antić. 

O najvećoj žrtvi koju je naš grad prineo, besedio je dr Vukašin Dedović, istoričar i profesor.       

„Mnogo je razloga da se i ove godine na današnji dan zapitamo i preispitamo da li smo sve učinili što je u našoj moći da ove događaje obeležimo na dostojan način i time potvrdimo da smo dostojni naslednici nevino postradalih predaka... Koliko smo kao grad i kao društvo izgubili radnika, poljoprivrednika, stručnjaka različitih profila, a pre svega očeva, majki, braće i sestara, sinova i kćeri. Naš zadatak je ne samo da znamo njihova imena i prezimena, već da se prikupe ostali podaci i upotpune njihove biografije, kako bismo ih sačuvali od zaborava i poslali jasnu poruku da to nikada i nigde više ne sme da se dogodi. Svi mi moramo da se okrenemo i posvetimo ovom našem stratištu sa dužnim pijetetom i poštovanjem“, rekao je Dedović i dodao: 

„Svestrano i potpuno rasvetljavanje zločina nemačkih okupatora u Srbiji oktobra 1941. godine i upoznavanje domaće i svetske javnosti s njihovom pravom suštinom, obimom i uzrocima, vrlo nam je potrebno, koliko radi istorijske istine, toliko i radi duga prema žrtvama fašističkog terora i pravilnog vaspitanja novih generacija na njihovim primerima.“  

U umetničkom delu programa, „Kraljevački trio“, u sastavu Anuška Nikolić – violina, Aleksandar Jakovljević – violončelo i Suzana Sajić – klavir, profesori kraljevačke Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, izveo je „Elegični trio“ Sergeja Rahmanjinova.

 Državna ceremonija obeležavanja 83. godišnjice nacističke odmazde nad nedužnim stanovništvom Kraljeva, na Groblju streljanih 1941. godine, počela je zvucima sirena, nakon čega su sveštenici Eparhije žičke služili parastos za nevino stradale kraljevačke mučenike. 

 U ime Vlade Republike Srbije, venac na humke streljanih, položio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, potom predstavnici Raškog upravnog okruga, gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković sa saradnicima, potomci palih žrtava, direktor Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina, generalni direktor Akcionarskog društva za železnički prevoz putnika „Srbijavoz” Beograd Ivan Bulajić, Andrej Verlič, iz bratskog i partnerskog grada Maribora, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Siniša Stašević i načelnik Policijske uprave Kraljevo Novica Pleskonjić, sa saradnicima, predstavnici boračkih udruženja i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kao i druge brojne delegacije.

Minutom ćutanja odata je pošta svim nevinim žrtvama, nakon čega je Stefan Milošević, student četvrte godine Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu – Odseka za muzičku umetnost, Katedre za solo pevanje, u klasi profesora Olivera NJega, otpevao himnu Srbije „Bože pravde“. 

Okupljenima na Groblju streljanih 1941. godine obratio se gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić

„Još jedan čas života danas smo održali. Još jedan čas istorije danas nas je podsetio – ko smo, čiji smo, čiji ćemo i kakvi biti... Sugrađani moji dragi, zemljaci naši, ne dozvolimo da nas tuga i bol zaslepe, ne združujmo se sa zlom, ljubav u srca posejmo, čovečnost u sebi izgradimo, pamtimo, ali se ne svetimo, sećajmo se, ali na zlo dobrim odgovarajmo. Deco draga, ne uznosite se za prolaznim, imate od koga da učite kako se kroz život hrabro i ponosno korača, kako se postaje Čovek. Položimo cveće, upalimo sveće, ne dozvolimo sebi da se u dobru uznesemo, ne osvanimo a da se ne zapitamo čime danas da pokažemo da smo ih dostojni, ne zanoćimo a da ne stvorimo ono po čemu će nas naši potomci s ponosom pominjati“, poručio je Terzić i dodao: 

„Iako najavljen kao gradonačelnik, danas, ovde, na ovom stradalnom mestu, govorim kao stanovnik ovog grada, izniklog iz njihovih nevinih života prerano ugašenih... kao Kraljevčanin - potomak Kraljevčana koji nisu želeli da njihovi životi budu večno pominjani, a koji su večnu večnost zavredeli... kao čovek koji se, užasnut razmerama zverstava i tragedije čiji su svesni vinovnici bili ti koji su mislili da se tako postaje pobednik, ponosi precima i Boga, da na njih liči, moli. I za sebe, i za sve nas.“

Kako je poručio gradonačelnik, danas, ovde, kraj ovih nemih humki, koje gromoglasno tihuju pred nama, srce govori... 

„Više no reči, koje zastaju u grlu, više no priče koje su napisane, više no pesme koje će tek biti ispevane... Kažu, vremena zla. Ali, nema opravdanja da ne budemo – ljudi. Pružimo jedni drugima ljudskost, okrenimo se jedni drugima, nadajmo se u Boga da nas pravim putem vodi – ka večnosti po dobru pominjanoj“, kazao je Terzić uz poruku: 

„Večno vam pominjanje, junaci kraljevački, život vam večni, kraljevački stradalnici, slava vam večna, hvala vam doveka. Pamtimo. Pamtiće i posle nas.“

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, govoreći o kraljevačkom oktobru, istakao je da su tih nekoliko hiljada ljudi simbol žrtve i otpora.  

„Postavlja se suštinsko pitanje da li smo mi kroz istoriju, boreći se za svoju slobodu, imali pravo da pružimo otpor. Da li su nas vekovima tukli zbog toga što smo pružali otpor ne želeći nikome da se pokorimo? Stalno su nam 'stavljali u usta' da mi želimo nekakvu veliku državu, a kako reče naš veliki pisac Brana Crnčević, 'Bože, koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika, i da ne bi nikome smetala?'. I upravo ti koji nas prozivaju ne shvataju da je najveća Srbija – Srbija nebeska. Da je najveća Srbija ona koja je pod zemljom. Da je najveća žrtva ovoga naroda u XIX i XX veku genocidna žrtva koju je podneo. Ne postoji velika sila i carstvo koji nad ovim narodom nisu merili svoju silu i snagu. Ovaj zločin ovde u Kraljevu nisu počinili esesovci i politička policija nacista Gestapo, počinili su regularni vojnici Vermahta, regularne zvanične vojske Nemačke. Po tome je ovaj zločin monstruozan i po tome je ovo zločin protiv čovečnosti, a zločin protiv čovečnosti jeste suštinski genocid nad Kraljevčanima, Kragujevčanima i svim drugim našim sunarodnicima na ovom prostoru. I nisu samo Srbi stradali ovde. Stradali su i Jevreji i Romi i Slovenci i Crnogorci i drugi narodi nekadašnje Kraljevine Jugoslavije“, kazao je na Groblju streljanih državni sekretar Antić.

Program obeležavanja 14. oktobra nastavljen je u amfiteatru Groblja streljanih, gde su glumci Kraljevačkog pozorišta, zajedno sa glumcima Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, izveli scenski oratorijum „Kraljevski venac“, u režiji Miodraga Dinulovića, a po stihovima Vladimira Jagličića.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar