Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Zvezda nema glavu i rep: Milojević ne vidi ono što vide navijači

post-title
Foto: Mondo


Fudbaleri Crvene Zvezde pretrpeli su tezak poraz u Monaku u okviru trećeg kola Lige šampiona. Taj poraz nije težak zbog 5 primljenih golova, dešava se i velikanima. Barsa je umela da primi 8, Lajpcig i Salzburg po 7, setimo se i Dinamovih 9 od pre nekoliko sedmica. Medjutim, ono što je mnogo teže jeste to kako je Zvezda izgledala na terenu, a izgledala je kao grupa gradjana skupljena par sati pred utakmicu.

 

Od početka sezone navijači Crvene Zvezde i stručna javnost ukazivali su na činjenicu da klub ima dva konkurentna beka i da bilo kakva povreda može stvoriti ogroman problem. Kako to Zvezdina struka nije uvidela ostaje nejasno, a problem je nažalost nastao već posle prvog kola LŠ i povrede Mimovića. Jasno je bilo da je Milojević u nezahvalnoj situaciji i da će morati da improvizuje. Očekivali su navijači da će šef struke naći alternativu i kroz prvenstvo uigravati tim za Ligu šampiona. Umesto toga svaku utakmicu igrao je različit tim, pa se protiv Monaka na desnom wingu našao Silas, po prvi put otkako je u Zvezdi, a možda i u karijeri. Epilog očekivan, već na startu utakmice Silas je napravio početničku grešku i Zvezda je primila gol. 

 

Ono što u postavki utakmice nije izgledalo loše jeste ideja da Šerifu u napadu pomogne Duarte, kako bi ekipa lakše došla do gola. Iako igra sa 2 špica odavno nije u modi, Duarte je igrač koji svojim kretanjama i tehnikom može imati ulogu lažne devetke. Nažalost već na startu utakmice Duarte je morao napolje zbog povrede. I onda dolazi ključni trenutak utakmice. Trener koji je danima pravio taktiku i spremao tim da napadne Monako sa 2 napadača, u 6. minutu utakmice prinudno izvodi jednog napadača i uvodi ni manje ni više nego defanzivnog zadnjeg veznog. Dakle on odustaje od čitavog koncepta koji je pripreman danima i to na startu utakmice. Da stvar bude još neverovatnija, Dalsio ostaje celo poluvreme praktično najistureniji do sjajnog Šerifa kome je baš sinoć trebala podrška uz koju bi Monako lako mogao primiti još koji gol u prvom poluvremenu. Ta podrška je mogao biti Milson, strelac jedinog gola iz igre u prva tri kola i jedan od najzaslužnijih za Zvezdin plasman u Ligu šampiona. Medjutim, Milojević je doneo odluku da to bude Dalsio. I sigurno da ne postoji još jedan čovek u ovoj zemlji, a verovatno i šire, koji bi došao na jednu takvu, nelogičnu i besmislenu ideju. Ovakvim retrogradnim razmišljanjem Milojević sabotira i klub i svoju trenersku karijeru. 

 

Da Zvezda nema ni glavu ni rep pokazao je start drugog poluvremena. Milojević je Dalsija iz napada prebacio na levi bok, a Olajinku sa levog boka prebacio na desni. Samim tim Silasa je vratio na primarnu poziciju bliže napadu gde je u prvom poluvremenu igrao Dalsio. Ubrzo je izveo Silasa koji je krilni napadač i uveo Ilića koji je centralni vezni. Kasnije je uveo Rodića na mesto levog štopera, što je Seola pomerilo sa štopera na levi bok. Dalsio koji je u prvom poluvremenu igrao u napadu, sa levog boka se vratio u sredinu. Valjda. Rezultat ovog ringišpila je potpuni raspad sistema u kojem je Zvezda izgledala kao amaterski tim koji ne zna gde se nalazi, a gotovo svaki napad Monaka doneo je izglednu šansu za gol. Pored 5 golova, Monako je imao još 7-8 “mrtvih” šansi. 

 

Istini za volju, Zvezda je oštećena za penal pri rezultatu 1:1 i to je itekako odredilo tok utakmice. Medjutim VAR soba nije jedina koja je isekla krila Zvezdi u prvom poluvremenu. Uradio je to i Vladan Milojević koji je uvodjenjem Dalsija onemogućio svoj tim da stvori mnogo više prilika i opasnih napada, pa da i bez tog penala dodje do drugog gola. 

 

Sve što se kasnije dešavalo posledica je neprestanih promena u formaciji i sastavu tima, zbog čega je isti neuigran i nesiguran. Zbog toga je protiv Monaka pružen znatno slabiji otpor nego protiv Sitija i Lajpciga prošle sezone. Nije sporno da su Zvezdini protivnici daleko skuplji, kvalitetniji i fizicki moćniji, ali to ne može biti izgovor. Ko je gledao kako Sparta iz Praga dobija Salzburg sa 3:0 i uzima bod u gostima odličnom Študgartu, mogao je videti kako jedan autsajder može da igra komletativan fudbal kada ekipa ima glavu i rep i kada je dobro vodjena. 

 

Vladan Milojević je bez dileme tvorac moderne i uspešne Zvezde. Došao je u nju kada je bila na dnu i za kratko vreme uradio stvari koje zvezdaši nisu sanjali ni u najludjim snovima. Paradoksalno, ispada da što je tim skuplji, to se Milojević teže snalazi. Bilo kako bilo, ovo je loše, skoro pa amaterski, ni blizu maksimuma. Ruku na srce odgovornost nije samo na treneru. Zašto klub godinama kuburi sa bekovima pitanje je i za sportski sektor. Zvezdi je ostalo da odigra još najmanje 5 utakmica u Ligi šampiona. Vremena je malo, a problema puno. Za početak bilo bi poželjno da se stvori kostur tima i da se on uigrava i konačno zaustavi ringišpil sa promenama pozicija gde svako igra sve i niko ne igra ništa.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar