Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Gornjem Milanovcu svim učenicima osnovnih i srednjih škola omogućen besplatan čas plivanja u okviru fizičkog vaspitanja

post-title
Foto: 4N Studio


U Gornjem Milanovcu svim učenicima osnovnih i srednjih škola omogućen besplatan čas plivanja u okviru fizičkog vaspitanja

Gornji Milanovac - Gornji Milanovac je jedan od retkih gradova i opština u Srbiji koji je za decu školskog uzrasta uveo besplatan čas fizičkog vaspitanja na bazenu, dok je za školarce sa seoskog područja obezbeđen i besplatan prevoz.

Deca osnovnih i srednjih škola sa terotorije Gornjeg Milanovca zaplivala su u bezenu kojima je pružena mogućnost obaveznog časa plivanja u okviru časa fizičkog u njemu.
Školarci kažu da jedva čekaju časove fizičkog na bazenu, jer su zahvaljujući njemu mnoga naučila da plivaju.

Jelena Kozoderović, nastavnica fizičkog ističe važnost aktivnosti u vodi za razvoj dece školskog uzrasta, te da je ovaj vid časa pun pogodak.

„Svi znamo, ali nije na odmet podsetiti da je 30 centimetara iznad vode najčistiji vazduh, zato su veslači i plivači najjači ljudi da tako kažem, odnosno, najbolje i dobro razvijeni. Benefit samog plivanja je u tome što razvija celo ljudsko, odnosno dečije telo. Na taj način mora da se upotrebe svi mišići, pa čak i ovaj palatalni mišić, tj. jezik. Dakle, plivanjem se prvo razvijaju pluća, rameni pojas, trup, tj. noge, što znači sve mora da se poveže da bi se održali na vodi”, rekla je Jelena Kozoderović, nastavnik fizičkog vaspitanja.

I spred kompleksa bazena u gradu pod Rudnikom kažu da su mislili o svakom detalju kada su plivači, odnosno, neplivači u pitanju, te da je ovaj zatvoreni bazen pre svega na usluzi deci ovog kraja kako bi se posvetili najzdravijem sportu.

„Čim deca dođu na bazen, mi na samom dolaku odredimo, odnosno, pitamo decu da li su plivači, jer nekad sama deca zbog društva i zbog svega nekada umeju da prikriju, tako da mi to ovde procenjujemo. Dakle, iz tog razloga, svi ulaze na metar i dvadeset i tada određujemo, vidimo koje su njihove tehnike, da li plivaju, kako plivaju i na taj način vršimo selekciju ko nastavlja, a ko se vraća na obuku plivanja”, pojasnio je Marko Drinjaković, spasilac na bazenu.

Predrag Marković, direktor sportsko-rekreativnog centra Gornji Milanovac, ističe da je nekada, pre oko 20 godina postojao zatvoreni bazen na teritoriji te opštine i još tada su deca imala besplatnu mogućnost korišćenja bazena.

„Mi smo se time i vodili, blokovi su za učenike negde otprilike po dva sata, tako da dolaze sa nastavnicima, pa mogu da se organizuju da vežbaju plivanje”, zaključio je Predrag Marković, direktor sportsko-rekreativnog centra Gornji Milanovac.

Deca osnovnih i srednjih škola sa terotorije Gornjeg Milanovca zaplivala su u bezenu, foto: 4N Studio

Ovim korakom Gornji Milanovac je jedinstven u Srbiji, jer je u vreme digitalnog doba mališanima na svojoj čitavoj teritoriji omogućio aktivnosti u vodi.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar