Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dragan kafu kuva na kvarcnom pesku, ukus i miris tada su neverovatni: Čačanski ugostitelj otkriva tajnu drevnog spremanja crnog napitka (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Čačak – Postoje razni načini pripreme domaće kafe, a najupečatljiviji i najedinstveniji a svakako po napitak najbolji način za pripremu kafe je njeno kuvanje na kvarcnom pesku. Upravo na takav način kuva se kafa u jednom čačanskom kafiću, a gosti tu umešnost i te kako prepoznaju.

- Priprema kafe na pesku datira iz Azije i Afrike i donosi niz prednosti iz prostog razloga što se priprema na ibriki ili džezvi, tako što se ispod kvarcnog peska nalaze grejači koji zagrevaju taj pesak sa svih strana. On greje ibrik, odnosno džezvu sa svih strana, nije samo indukovana toplota koja dolazi odozdo nego i sa strane što nam pomaže da se temperatura u samoj džezvi poput sistema kažem zatvorenih sudova održava, a to nam pomaže da prilikom kuvanja kafe utičemo na dužinu kuvanja, kaže za RINU ugostitelj Dragan Vujičić.

Prema njegovim rečima poenta je da kafa ne proključa odnosno ne provri.

- Temperatura ključanja vode uglavnom kažu da je oko 100 stepeni, što nije baš upotpunosti tačno jer to zavisi i od nadmorske visine na kojoj se nalazi, pritiska i tako dalje, ali oko 100 stepeni je temperatura ključanja. Kada bi stavili kafu na tako ključalu vodu, ona bi spalila sve te mirisa, arome, ukuse, odnosno većinu, ne u potpunosti sve”, kaže Dragan.

Mogućnosti koje daje pesak za razliku od indukovanih ploča, šporeta i ringle je što se može uticati na dužinu kuvanja. Takođe, početak i kraj svake priče je u izboru što kvalitetnijeg zrna kafe

Inače, trenutno on u svom lokalu služi kombinaciju kafe iz Brazila i Indije i to procentualno 80 prema 20 i u pitanju je neobična kombinacija.

- Ono što mahom znaju naši sugrađani je da se danas svašta radi sa kafom da ima i primesa raznih, surogata što u ovom slučaju nije, u pitanju je čist Brazil čista Indija, što se naši sugrađani mogu uveriti kupovinom našeg kafe. Ovde možete kupiti i u zrnu, a možemo da vam sameljemo i na licu mesta”, kaže Dragan.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar