Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiDragan Bošković – laureat Disove nagrade za 2022. godinu

post-title
Foto: Infopress


Dobitnik Disove nagrade za 2022.godinu je savremeni srpski pesnik Dragan Bošković. Dragan je  rođen 1970.godine u Beogradu, redovni je profesor Filološko-umetničkog fakulteta  Univerziteta u Kragujevcu. Piše poetske, književno naučne i kritičke radove . Urednik je i priređivač velikog broja zbornika i časopisa. Autor je sedam monografskih publikacija , a učestalo objavljuje tekstove u periodici.

Predsednik žirija prof.dr  Mihailo Pantić, napominje  da  iako je potisnuta srpska poezija je i dalje najbolji deo savremene književnosti.  Jedan od kriterijuma  kojim su se vodili prilikom izbora laureata 59. Disovog proleća  odnosio se i na sličnost sa Disom. Naime, u obrazloženju o dodeli Disove nagrade ističe se da Boškovićev put od prve knjige Vrtoglavica, laž i Vavilon od kartona, do najnovije Život i ja smo kvit, potvrđuje da  su najinventivniji glasovi savremene poezije dostojni sledbenici velike, u ovom slučaju disovske pesničke tradicije.

Grad  Čačak  je  pokrovitelj Disovog proleća. Od  pre više od decenije ova manifestacija  je proglašena za kulturnu manifestaciju od velikog  značaja.

Pored glavne nagrade za životno delo ,,Disovo proleće” podstiče i stvaralaštvo mladih , svake godine nagrađuje se najbolji rukopis za neobjavljenu zbirku  pesama autoru starosti do 31 godine , zbog toga što je i sam Dis u 31 godini života objavio prvu zbirku pesama. Biblioteka svake godine nagrađuje I  prozne radove sa temama koje se tiču Disa i njegovog stvaralaštva , kao i esej  o Disovoj poeziji. 

Izvor: Infopress

 

 Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar