Zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac Jadranka Dostanić posetila je prvu bebu rođenu u Novoj godini u opštini Gornji Milanovac i tom prilikom mami uručila poklon vaučer.

Pored devojčice koja je rođena 01.01.2019. oko podneva, u prethodna četiri dana rođena su još tri dečaka i dve devojčice.

– Ja sam ispred lokalne samouprave majci prvorođene bebe donela jedan skroman poklon vaučer u iznosu oko 50.000 dinara koji može da se iskoristi u jednoj od naših prodavnica,  rekla je zamenica predsednika opštine.

Ona je dodala da lokalna samouprava u cilju poboljšanja nataliteta budžetom opredeljuje značajna sredstva u tu svrhu.

– Za prvo i drugo dete izdvajamo 60.000,00 dinara, a za treće i svako naredno po 100.000,00 dinara. Pored toga, ono što je svakako značajno i jedna novina u ovoj godini jeste da smo mi kao Opština ušli u projekat 3+ koji funkcioniše u čitavoj Srbiji. Osnovni cilj ovog projekta je da roditelji sa troje ili više dece dobijaju kartice uz pomoć kojih prilikom kupovine mogu da ostvare značajan popust.

Ona je podsetila je da lokalna samouprava prethodne godine učešćem na javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji kod Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku obezbedila sredstva i nabavila 4D ultra zvučni aparat. Zamenica predsednika je dodala da će lokalna samouprava i dalje nastaviti da pronalazi mehanizme kako bi stopa nataliteta u Gornjem Milanovcu bila pozitivna.

Načelnik Odeljenja ginekologije doktor Dragan Perišić ovom prilikom je izjavio da je u prethodnoj godini zabeležen pozitivan skok kada je reč o broju porođaja.

– Rođeno je 338 beba, dok je u 2017. godini bilo 298 beba. Dosta nam pacijentkinja dolazi i sa strane, pretežno iz Ljiga. Pročuli smo se po kvalitetnoj usluzi i žene su zadovoljne kada dolaze.

Kao osnovni momenat za poboljšanje nataliteta doktor Perišić je naveo poboljšanje ekonomske situacije.

– Svi koji dođu kažu da kada bi imalo malo više novca, sigurno bi bio i veći broj dece.

Direktor Opšte bolnice Gornji Milanovac doktor Predrag Šutić kaže da će rekonstrukcijom bolnice, kada je reč o Odeljenju ginekologije, ovo odeljenje konačno dobiti lift.

– Planovi za prvu fazu rekonstrukcije su završeni, raspisan je tender i sledeći korak je odabir izvođača radova. Završetkom prve faze energetske efikasnosti i druge faze gde se generalno sve u okviru Opšte bolnice rekonstruiše i menja, biće daleko bolji uslovi za porođaj.

Broj rođenih beba u prva četiri dana nove godine, najavljena rekonstrukcija Opšte bolnice i poboljšanje uslova pružanja nege porodiljama ukazuju na jednu lepu budućnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here