Na Goliji i Javoru ima više od pola metra snežnog pokrivača, ali zbog vetra na nekim mestima smetovi su veći od metra. Zavejani su nekategorisani i atarski putevi, brojnim domaćinstvima se samo peške može prići. U akcije pomoći ovih dana morali su i pripadnici Gorske službe za spasavanje Srbije i lokalnog tima za delovanje u vanrednim situacijama.

Zbog nepristupačnog terena sanitet nije mogao po povređenu baku. Zadatak za obučene mladiće, koji su uz medicinsko osoblje na rukama staricu preneli i prevezli do bolnice. U takvim situacijama, oni nisu prvi put.

“Razni slučajevi su u pitanju ali mi smo, već godinama unazad imali slična iskustva. Imamo dovoljno prisebnosti, hrabrosti i znanja da sve to rešimo na pravi način”, ističe Darko Ćurčić iz Gorske službe spasavanja Srbije.

Koordinator Kancelarija za mlade u Ivanjici Ivan Stamenić ukazuje da lokalni tim za delovanje u vanrednim situacijama čine mladi obučeni ljudi, koji su opremljeni kvalitetnom opremom.

“U svakom momentu su spremni da deluju u ovakvim situacijama i u saradnji sa službama, javnim institucijama u Ivanjici, deluju u kritičnim situacijama”, kaže Stamenić.

Zavejana su sela u planinskom predelu ivanjičke opštine, a pročišćeni samo glavni putevi.

“Imamo preko hiljadu kilometara nekategorisanih puteva, sve nećemo uspeti sami da očistimo i, ako ovaj sneg nastavi da pada i budu temperature niske, kako su najavili od minus deset do minus petnaest stepeni, težimo da uvedemo vanrednu situaciju na teritoriji opštine Ivanjica i da zatražimo pomoć od Republike”, upozorava zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Utabanog snega i leda ima na većini puteva, pa je saobraćaj usporen. Iako su putari neprekidno na terenu, sneg već danima provejava, a ka planinama zbog nanosa često je prohodna samo jedna traka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here