Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje će ove godine imati i jubilarni karakter. Naime od obnavljanja ovog lepog narodnog običaja, u subotu 19. januara odvažni mladići i devojke će petnaesti put zaplivati hladnom vodom Zapadne Morave. U Sportskom centru Mladost, koji je jedan od nosilaca organizacije ove tradicionalne manifestacije u toku su pripreme za svečano obeležavanje Bogojavljenja.

’’Znamo dobro da je plivanje za Časni krst jedna od najznačajnijih manifestacija koja se u toku godine održava ne samo na prostoru naše ustanove, već i celog grada. Trudimo se da iz godine u godinu ovu već tradicionalnu svetkovinu dižemo na još viši nivo. Na Bogojavljanje svi putevi vode ka gradskoj plaži pa očekujemo i ove godine nekoliko hiljada naših sugrađana. Potrudićemo se kao i prethodnih godina da sa našim saradnicima i prijateljima iz preduzeća ’’Stage Pro’’ još jednom na plaži napravimo ambijent koji će se prepričavati’’ – rekao je direktor SC Mladost Miloš Stevanić.

U toku je i prijavljivanje plivača. Neophodno je da svi pozitivno prođu lekarski pregled, kako bi dobili dozvolu da zaplivaju hladnom Moravom. Zainteresovani se mogu prijaviti u SC Mladost, ili putem telefona 064/641 2785.

Uz SC Mladost organizatori ove manifestacije su i Narodni muzej i Dom kulture. Samo plivanje za Časni krst se održava u 10 časova, posle liturgije. U večernjim časovima se u velikoj sali Doma kulture održava tradicionalna Bogojavljenska akademija. Pokrovitelj je grad Čačak, a sama manifestacija se održava pod blagoslovom Crkve Setog Vaznesenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here