Usled velike količine snega koji skoro neprekidno pada već sedam dana na teritoriji opštine Gornji Milanovac stvoren je snežni pokrivač u visini od 30-50cm koji otežava svakodnevno funkcionisanje i usporava saobraćaj. Nadležne službe i javna preduzeća neprekidno dežuraju i čine sve da putni pravci budu prohodni.

Javno preduzeće za izgradnju opštine zaduženo je za čišćenje snega na lokalnim putevima i gradskim ulicama od čega ukupno čiste 82,5 km ulica u gradu i oko 1200 km lokalnih putnih pravaca. Direktor ovog preduzeća Božidar Vučetić izjavio je da je mehanizacija sedam dana neprestano na terenu.

– Što se tiče gradskih ulica čišćenje se odvija po prioritetu i vozila su neprekidno na terenu. Čišćenje nam otežavaju vozila koja su parkirana sa obe strane kolovoza, naročito u sporednim gradskim ulicama. Stoga apelujemo na vozače da gde god je to moguće vozila parkiraju sa jedne strane ulice.

Vučetić je dodao da su četiri kamiona, četiri skipa i dva traktora konstantno na terenu, a da rizle i soli ima dovoljno.

– Zbog novonastale situacije, od danas nam je i Vojska izašla u susret i puno pomogla u čišćenju gradskih ulica. Naša Opština je jako razuđena, a u prethodna dva dana pojavljuje se dosta snežnih nameta i zavejanih putnih pravaca.

Ekipe Javnog preduzeća za izgradnju trenutno se nalaze u predelu Trudelja, Dragolja, Kačerskog kraja, do Poloma, Teočina, Gojne Gore i nadalje do Gružanskog kraja.

– Jutros smo imali intervenciju u Bogdanici gde je bio zavejan put do kuće u kojoj se nalazila jedna trudnica. Radimo dvadeset i četiri sata i nadamo se da će se tokom vikenda situacija na terenu normalizovati, zaključio je Vučetić.

Javno preduzeće za izgradnju opštine i Parking servis ne naplaćuju uslugu parkiranja dok traju snežne nepogode.

Prema opštinskoj Odluci o komunalnim delatnostima Javno komunalno preduzeća Gornji Milanovac odgovorno je za čišćenje snega i leda na Trgu kneza Mihaila, trotoar u Karađorđevoj ulici, staze u parku u centru grada i staze oko zgrade Okružnog načelstva, trotoar u Takovskoj ulici, trotoar ispred crkve Sv. Trojice, Trotoar u ulici Vojvode Milana, staze u spomen parku „Brdo mira“, stepenište kod osnovne škole „Sveti Sava“, kao i stepenište u ulici Svete Popovića, zatim most preko Ivičkog potoka i trotoare duž građevinskih parcela koje nisu izgrađene.

Prema rečima Ivana Lazića, direktora Javnog komunalnog preduzeća, pored ovih površina zaposleni su očistili i pešačke staze koje vode do osnovne škole „Desanka Maksimović“, autobuska stajališta, šetalište na Novom keju, kao i pešačku stazu koja vodi do kompanije „Metalac“. Gradsko groblje se redovno održava, toplane rade bez većih problema, a od nedelje će se i smeće na gradskom području iznositi prema redovnom rasporedu.

Lekari Doma zdravlja uz malo poteškoća i kašnjenja stižu u ambulante prema planu i rasporedu na seoskom području. Manje probleme je jedino imala ekipa Kućne nege, koja zbog neprohodnosti nije mogla da stigne na određene lokacije. Hitna pomoć, uprkos teškoćama, stiže do svih korisnika.

Kada je reč o radu škola na gradskom području nastava se odvija neometano, dok je na seoskom području situacija drugačija. U Takovu nisu radila izdvojena odeljenja u Polomu, Gornjim Branetićima, Savincu, Vrnčanima i u Boljkovcima. Dok u Pranjanima nisu radila odeljenja u Brezni i Teočinu. Putni pravci ka školama jesu prohodni, ali učenici koji pohađaju nastavu imali su poteškoće da iz svojih zaselaka dođu do škola zbog konfiguracije terena i velikog snega.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac Milorad Dimitrijević rekao je da se javni saobraćaj odvija otežano i da zbog snežnih nanosa jutros nisu saobraćali autobusi na relacijama Teočin – Brajići – Koštunići, Gojna Gora – Kamenica, Dragolj – Rudnik i Donji Branetići – Sinoševići.

– Sve službe rade, nema većih problema u energetskom snabdevanju, nema problema kada je grejanje u pitanju, kao ni u telekomunikacijama. Ocena Štaba je da nema osnova za proglašenje vanredne situacije. Prilagođavamo se novonastaloj situaciji i pokušavamo da rešimo probleme u hodu. S obzirom na najavu da će padavine prestati za vikend i da se očekuje poboljšanje vremenskih uslova, smatramo da će od ponedeljka biti normalizovani uslovi, zaključio je Dimitrijević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here