U Crkvi Svetog Save u centru Pariza 25. januara biće otvorena 16. manifestacija „Dani Svetosavlja – put Svetosavlja”.

– U ovom pravoslavnom hramu biće predstavljeni privredni i kulturni potencijali naše otadžbine i, pored drugih, otvorene dve izložbe i prikazan jedan film čiji su autori kustosi Narodnog muzeja iz Čačka – rekla je za agenciju RINA Delfina Rajić, direktor ove čačanske kuće.

foto: RINA

Jedna izložba posvećena je srpskom junaku iz Prvog svetskog rata i nosi naziv „Vojvoda Petar Bojović – život i pobede”, a autor je Radivoje Bojović, kustos NM–a.

Druga izložba – Manastiri Ovčarsko – kablarske klisure” jeste dopuna monografije istog naziva. Autori su Delfina Rajić i dr Miloš Timotijević, a knjiga je objavljena 2012. u izdanju Narodnog muzeja u Čačku i „Službenog glasnika” iz Beograda.

Obe izložbe otvoriće Delfina Rajić, i tokom svečanosti biće prikazan njen film „Ovčarsko – kablarski manastiri” u trajanju od 30 minuta, pa predstavljena knjiga „Riznica prošlosti” o manastirima na Ovčaru i Kablaru.

Brošura o čačanskim svetinjama pripremljena za Pariz, foto: RINA

U ime naše postojbine u Pariz će na otvaranje putovati Delfina Rajić, zatim prevodilac Elizabet Jovanović, i predstavnici gradske uprave Čačak. Hram Svetog Save je u ulici Simplon 23, tu je i sedište eparhije SPC – a za Francusku i zapadnu Evropu (koja obuhvata Francusku, zemlje Beneluksa, Portugaliju i Španiju).

Eparhija je osnovana 1947. godine i dugo je stolovala u iznajmljenoj rumunskoj pravoslavnoj crkvi. Hram je bio mali pa je nova crkva podignuta za potrebe radnika koji su iz srpskih krajeva dolazili u Pariz i Francusku. Godine1984. sagrađena je na mestu bivše neo-romanske protestantske crkve a na ulazu je lik Svetog Save.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here