U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“, Čačak u četvrtak 17. januara 2019. u 19 sati biće otvorena izložba regionalnog umetničkog projekta PREPOZNAVANjE koji je u svom četvrtom ciklusu započet rezidencijalnim programom u Ribarskoj Banji i Kruševcu 2017. godine kao deo istraživanja kustosa i umetnika u kontekstima koji su prepoznati kao zajedničke teme i specifične umetničke prakse.

Zastupljeno je šest umetnika: Jelena Rubil (Kruševac), Nina Galić (Kraljevo), Vesna Ilić Darijević (Čačak), Ivana Stanković (Niš), Jovana Vujanović (Podgorica) i Bogdan Aleksandrov (Vidin) koji u svojim radovima mapiraju pitanja savremenih procesa u kontekstu promišljanja mesta umetnika i umetničkih dela, ali, pre svega, mesta pojedinca u savremenom svetu, odnosa ka prirodi, tehnologiji, digitalnoj kulturi, kao i pojava i pitanja koja proizilaze ili su u vezi sa prirodnim zakonitostima i fenomenima ukupne društvene stvarnosti.

Ustanove, saradnici na Prepoznavanju 4: Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac /nosilac projekta/, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Narodni muzej Kraljevo (Srbija), Narodni muzej Crne Gore na Cetinju (Crna Gora), Umetnička galerija „Nikola Petrov“ Vidin (Bugarska).

Projekat je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija, muzeja, kustosa i umetnika u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Budući da se ostvaruje kroz višeslojne saradničke mreže projekat je od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije prepoznat i podržan kao istinski doprinos decentralizaciji u kulturi.

Pokrenut 2004. godine, do sada je realizovan kroz dva ciklusa izložbi: Prepoznavanje, 2005 – 2007, Kruševac, Čačak, Kraljevo, Niš i Podgorica (Crna Gora); Prepoznavanje 2, 2010 – 2012, Podgorica, Čačak, Niš, Kruševac, Kraljevo, Kumanovo (Makedonija) i Sofija (Bugarska); regionalnu konferenciju Prepoznavanje 2013, Kruševac, kada je priređena i izložba bugarskih umetnika, i kroz treći ciklus, koji je započet rezidencijalnim programom u Sićevu i Nišu 2014. i realizovan nizom izložbi priređenim tokom 2015. i 2016. godine u Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Plovdivu (Bugarska) i Nikšiću (Crna Gora).

Stručni tim: Biljana Grković /koordinator projekta/, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić, Svilen Stefanov, istoričari umetnosti.

Izložba je tokom novembra i decembra bila priređena u Kruševcu, a posle Čačka će, do kraja godine, biti otvorena i u svim ostalim ustanovama saradnicima u projektu Prepoznavanje 4.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here