Novi on-line sistem za poljoprivrednike koji će znatno pojednostaviti prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi predstavljen je danas u okviru projekta “Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika”, sve sa ciljem da poljoprivreda i sezonski poslovi uđu u legalnu zonu.

foto: Shutterstock/RAS Srbija

– Ovo je projekat jedne suštinske reforme i timskog rada. Nikada bez timskog rada ovo nije moglo da bude sprovedeno i zbog toga smo morali da čekamo 2019. godinu. Pored toga ovo je pokazatelj borbe Vlade protiv sive ekonomije i poboljšanja prava radnika u Srbiji. Ovo je još jedan pokazatelj boljeg poslovnog okruženja. Četvrta stvar ovo je rezultat digitalizacije državne uprave za efikasniji i trensparentnije poslovanje. Konačno, ovo je potvrda odgovornog vođenja državnog budžeta i finansija – rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da je u planu da se ovo proširiti i na sektor građevine i turizma, kao i da će se nadaju da će doneti 15 miliona prihoda u državni budžet, te da je ovo pobeda na svim stranama.

Ona je istakla da je sad prijavljivanje moguće preko sajta, a da će u februaru pristup sistemu biti moguće i preko mobilnog telefona.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je istakao da je pre tri godine nekoliko proizvođaca voća došlo kod njega i požalilo se sa kojim problemima se suočavaju.

– Imali smo nezadovoljne berače. Oni nisu imali nikakva prava sem naknade. Sve ostalo se dešavalo u crnoj zoni, ne daj Bože da se desila neka povreda. S druge strane poslodavci ne shvataju da u poljoprivredi nije isti posao kao u drugim granama privrede. Nekad je kiša, nekad sneg, pa morate da odjavite ljude. To je neizdrživa sitiacija – naveo je Nedimovic.

Kako je rekao, bilo je potrebno angažovati posebno 10 ljudi da nose sve te papire.

– Ovo je 21. vek i mi ćemo biti inovatori u svetu, povezaćemo IT i poljoprivredu. Kao rezultat truda imamo ovaj softver i uradili smo posao za budućnost. Poljoprivrednici negoduju, ali oni ne znaju da mi spremamo novi set propisa šta je to poljoprivreda i da to nije hobi. Svaki poljoprivrednik ima pametan telefon i lako će se snaći. Ovim će naši poljoprivrednici biti konkurentni – rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Ovaj portal i zakonski okvir omogućavaju veoma jednostavno elektronsko prijavljivanje sezonskih radnika i zameniće dosadašnju proceduru koja je uticala na to da oko 95 odsto angažovanih u poljoprivredi sezonske poslove obavlja u potpunosti “na crno”.

– Softver je rezultat rada Vlade koja želi da se izbori protiv rada na crno. Nama je najbitnije da imamo isti pogled na sve i svima pružimo sve što im pripada. Ovi radnici koji su radili na sezonskim poslovima, dobijali su nadnicu, nisu imali pravo na penziju, odmor, bili su prepušteni sebi. Vodili smo računa o radnicima da ne izgube sve ono što su imali do sad kao što je status na listi NSZ, socijalnu pomoć i ostale povlastice. Mi smo svetlosnu milju u regulativi prijavljivanja sezonskih radnika – rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Veliku ulogu je odigrala i Poreska uprava.

– Zakon treba da doprinese da lica koja obavljaju sezonski rad budu privedena u regularne tokove. Njih ima preko 70.000 koji rade ilegalno. Poslodavac je dužan da izvrši prijavu i odjavu sezonskog radnika elektronskim putem. Ne treba ni deset minuta za podonošenje prijave, sve je jednostavno i lako. Poreska uprava je dužna da na osnovu podataka podnese prijavu za obavezno socijalno osiguranje,a poslednjeg dana u mesecu prijavu za poslovno angažovanje. Sezonski radnici će ostvariti: pravo na penziono osiguranje, zdravstveno i invalidsko osiguranje, ne gube status sa evedencija nezaposlenih, ne obustavlja se isplata novčane naknade za vreme angažovanja na sezonskim poslovima. Donet je sistemski zakon koji reguliše sezonske poslove – objasnila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Projekat “Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika” organizuju NALED i Nemačka razvojna saradnja (GIZ), u partnerstvu sa ministarstvima poljoprivrede i rada, kao i Poreskom upravom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here