Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje će ove godine imati i jubilarni karakter. Naime, u subotu 19. januara odvažni mladići i devojke po petnaesti put će zaplivati u hladnoj Zapadnoj Moravi. Direktor SC ,,Mladost” Miloš Stevanić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da ova manifestacija iz godine u godinu privlači sve više pažnje i da je veoma značajna za grad.

foto: RINA/I. Nikolić

,,U toku su poslednje pripreme za takmičenje. Danas je firma “Stejdz pro” započela postavljanje bine, tribine i dokova i oni će ove godine pokušati da naprave jedan prelep ambijent na plaži. Tako da, očekujemo u subotu veliki broj naših sugrađana koji će doći da podrže odvažne plivače”, rekao je Stevanić.

Etnolog Snežana Ašanin izjavila je da su posvetili veliku pažnju ovogodišnjem plivanju za ledeni Bogojavljenski krst, jer je to, kako kaže, jedan mali jubilej.

,,Tim povodom pripremamo izložbu pod imenom ”Hristos se javi” koja će se održati u holu Doma kulture. Na toj izložbi će biti predstavljeno sve ono što se događalo proteklih 15. godina. Otvaranje izložbe će biti u 18.30 časova na Bogojavljenje, neposredno pred početak Bogojavljenske akademije”, navela je Ašanin i dodala su se posebno posvetili Bogojavljenskoj akademiji koja je, prema njenim rečima, postala njihov zaštitni znak.

,,Za Bogojavljensku akademiju spremljen je bogat kulturno – umetnički program, kojem će prisustvovati glumica iz Narodnog pozorišta Ljiljana Blagojević. Pored nje koja će imati značajne uloge, biće predstavljeni i ostali učesnici. Tu će biti guslar koji će najaviti pobednika i nosioca Bogojavljenskog krsta, izvorna etno grupa “Šumadija” iz Gornjeg Milanovca i hor Gimnazije”, rekla je Ašanin.

Ona je posebno naglasila da su doneli odluku da svaka naredna Bogojavljenska akademija bude tematska, a da su ovogodišnju posvetili Kosovu i Metohiji.

,,Pored svega ovoga, mi nastavljamo kao i svake godine da prikupljamo humanitarnu pomoć za neko bolesno dete našeg sugrađanina. Biće postavljene kutije u koje će sugrađani moći da ubace novac”, navela je ona.

foto: RINA/I. Nikolić

Dragan Savković iz SC ,,Mladost” istakao je da će ove godine plivači obeležiti proslavu, kao i da je manifestacija pre svega duhovnog karaktera, pa tek ona sportskog.

,,Ove godine ćemo imati rekordan broj plivača. Do sada imamo oko 120 prijavljenih takmičara. Takmičenje u plivanju će biti takođe i regionalnog karaktera, pošto u nekim gradovima nema organizovanog plivanja za Časni krst. Mi smo preduzeli sve organizacione mere i aktivnosti proteknu u najboljem redu. Imaćemo obezbeđenje u vidu profesionalnih ronioca koji će biti u vodi za vreme plivanja, a MUP će obezbeđivati red na takmičenju. Svi takmičari će biti podvrgnuti lekarskom pregledu, tako da su u toku lekarski pregledi u Domu zdravlja u Čačku”, rekao je Savković.

Uz SC Mladost organizatori ove manifestacije su i Narodni muzej i Dom kulture. Samo plivanje za Časni krst se održava u 10 časova, posle liturgije. U večernjim časovima se u velikoj sali Doma kulture održava tradicionalna Bogojavljenska akademija. Pokrovitelj je grad Čačak, a sama manifestacija se održava pod blagoslovom Crkve Setog Vaznesenja.

Inače, pored plivanja biće organizovano i dobrovoljno davanje krvi, koje će se održati od 10 do 15 časova u prostorijama FK “Borac”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here