Škole članice Opštinskog odbora Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac stupiće u jednočasovni štrajk upozorenja 24. januara od 12:00 do 13:00 časova zbog neisplaćenih nadoknada troškova za dolazak i odlazak sa radnog mesta zaposlenima u prosveti. Kolege iz Čačka, Ivanjice i Kragujevca će se solidarisati i pridružiti protestu koji je organizovan u znak podrške na trgu u Gornjem Milanovcu.

foto: RINA

„Treba da se obustavi usvajanje Pravilnika o bližim uslovima i kriterijumima za ostvarivanje prava zapsolenih na prevoz za dolazak i odlazak sa rada, koji su samo i isključivo po volji lokalne samouprave u Milanovcu. Ovaj pravilnik nije kreiran od sekretara škola kako bi trebalo da bude već je jedan gotov dokument koji je došao spolja i na osnovu koga treba da isplaćuju kolegama putne troškove. Zakon o radu predviđa da prosvetni radnik ima pravo na nadoknadu putnih troškova ili ostvarenje prevoza”, rekla je portparolka USPRS Vesna Jerotijević.

Predsednik sindikata obrazovanja Čačak (SOČ) i član predsedništva USPRS Vladimir Adzić rekao je da sigurno godinu dana OO USPRS GM pokušava da stupi u kontak sa lokalnom samoupravom kako bi se nastavilo plaćanje prevoza u gotovom novcu našta zaposleni u prosveti imaju pravo.

„Nakanada se u zadnje vreme isplaćuje ili u delovima ili kasni ili se ne isplaćuje uopšte. Na sve apele odbora bio je zid ćutanja. OO USPRS GM pozvao je na solidarnost i sve okolne opštinske odbore. Sindikat obrazovanja Čačak će na zakazanoj sednici 21. januara doneti odluku o podršci i svih 29 škola će ući u štrajk a i organizovano ćemo ispred Gimnazije otići na protest u Milanovac. Takođe i škole iz Ivanjice će podržati i štrajk i protest, a i Kragujevac će se pridružiti sa 42 škole”, kazao je Adzić dodajući da prema imformacijama iz OO USPRS GM oko 600 prosvetnih radnika koristi novac za odlazak i dolazak sa posla.

Prema rečima Adzića i zdravstvo u gornjomilanovačkoj opštini ima sličan problem tako da će se i oni pridružiti protestu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here