U organizaciji udruženja DOK Srbija i Filmskog centra Srbije, a u okviru programa Dan domaćeg filma, u četvrtak 24. januara, održaće se projekcije deset domaćih dokumentarnih filmova u osam gradova Srbije. U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ biće prikazana dva dokumentarna filma: „Tako mi na Istoku“ rediteljke Katarine Mutić i „Dnevnik jednog kamiondžije o bratu kamiondžiji“ reditelja Miloša Ljubomirovića. Program podrazumeva besplatnu filmsku projekciju i razgovor sa rediteljima filmova.

Jednosatna dokumentarna priča “Tako mi na Istoku” je priča o vlaškoj vračari i njenoj porodici. Desanka je vlaška vračara, ali je istovremeno i žena, majka i supruga. Kako protiče dan jedne takve žene, kako sa njom žive njeni najbliži, da li ona rešava svoje probleme podjednako lako kao i tuđe? Možemo pomisliti da je u pitanju samo prevara. Možemo pomisliti svašta, ali veoma retko pomislimo da ove vračare, veštice ili kako ih već zvali, imaju život, dom, porodicu.

Kratkometražni dokumentarni film “Dnevnik jednog kamiondžije o bratu kamiondžiji” Miloša Ljubomirovića je priča o životu na dva kontinenta. Dok prelazi najrazličitija prostranstva i živopisne krajolike Amerike, Dušan preko Skype-a razgovara sa bližnjima u Srbiji. Različiti trenuci sreće i tuge smešteni su u maloj kabini kamiona. Za to vreme ceo jedan život se dešava u domovini, a Dušan ima samo privid učestvovanja u njemu.

Filmski centar Srbije u saradnji sa DOK Srbija nastavlja sa realizacijom projekta Dan domaćeg filma, sa ciljem promocije domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni.

Osim u Čačku, Dan domaćeg filma održaće se u još sedam gradova Srbije: Vranju (“Dugo putovanje u rat” Miloša Škundrića), Leskovcu (“Pejzaži rata, pejzaži mira” Arona Sekelja i “Siguran posao” Igora M. Toholja), Nišu (“Enkel” Aleksandra Reljića), Novom Pazaru (“Wongar” Andrijane Stojković), Novom Sadu (“Najvažniji dečko na svetu“ Tee Lukač), Vrnjačkoj Banji (“Gora” Stefana Maleševića) i Zrenjaninu (“Okupirani bioskop” Senke Domanović).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here