Pred početak aktuelne sezone, Predrag Pantović, predsednik KK Borac, kao jedan od prioriteta kluba najavio je realizaciju projekta renoviranja hale koja je ovog 19. januara, proslavila pola veka postojanja.

Prvi čovek čačanskih crveno-belih, ni kao poslovni čovek, a potom ni kao sportski funkcioner, nikada nije pravio raskorak između reči i dela. Na veliku radost ljubitelja košarke, ostao je principijelan i ovoga puta i po svemu sudeći, dan kada će igrači i navijači Borca dobiti mnogo modernije košarkaško zdanje sve je bliži.

Velike zasluge za tako povoljan razvoj situacije idu na adresu dvojice Čačana, velikih zaljubljenika u sport, pre svega košarku, Mirka Petrovića, potpredsednika kluba i Duška Obradovića, njegovog kolege iz Građevinske direkcije Srbije koji su na sebe preuzeli značajan deo posla.

– Uprava kluba je pored sportskih rezultata kao svoj zadatak postavila i potrebu konačnog rešenja imovinsko-pravnih odnosa, legalizacije-ozakonjenja postojećeg objekta, izradu i usvajanje idejnog rešenja rekonstrukcije i dogradnje sportske hale KK Borac, kao i izradu odgovarajućeg projekta za građevinsku dozvolu i u krajnjem ishodovanju same građevinske dozvole.

U ovom trenutku uz pomoć doskorašnjeg predsednika kluba, advokata Mira Bojića, rešeni su imovinsko-pravni odnosi na način da je klub na katastarskim parcelama na kojoj se nalazi sportski kompleks KK Borac, umesto statusa “držalac” sada dobio status nosioca prava korišćenja dok je svojina ostala Republike Srbije – kaže Duško Obradović, predstavnik kluba zadužen za stručno-tehničku podršku projekta rekonstrukcije i dogradnje sportske hale KK Borac.

Šta je bio sledeći korak?

– Da bi se navedeni sadržaji ozakonili bilo je neophodno sprovesti niz zakonom propisanih aktivnosti uključujući i izradu Projekta za ozakonjenje i Izveštaja o zatečenom stanju, čija je ugovorena vrednost od 414.144,15 dinara, koju je klub u potpunosti platio. Uplatom propisane takse od 3.000.000 dinara, izgrađeni sadržaji su ozakonjeni čime je hala KK Borac dobila svoj legalni status, što do sada nije bio slučaj.

Takođe, ugovorena je i izrada projektno-tehničke dokumentacije zaključno sa projektom za građevinskudozvolu, neophodne za ishodovanje iste. Vrednost navedenog ugovora je 3.549.807,00 din od čega je plaćen iznos od 496.972,98 dinara.

Isto tako, sa Rudarsko-geološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, dogovorena je izrada Elaborata o geo-tehničkim istražnim radovima u iznosu od 596.400,00 dinara.

Da li ste od samog starta imali dobru saradnju sa nadležnim institucijama?

– U gore navedenim aktivnostima morale su se ispuniti propisane zakonske procedure, svojstvene kategoriji javnog objekta. Strogo smo poštovali zakonom propisane zahteve nadležnih ustanova i institucija koje su pokazale veliko razumevanje i spremnost za profesionalnu saradnju. Kada to kažem mislim na saradnju sa stručnim službama grada, pre svega službama za ozakonjenje i urbanizam u okviru Gradske uprave za urbanizam Grada Čačka, zatim MUP-a, Sektora za vanredne situacije u Čačku, RGZ-a službe za katastar u Čačku, JP “SRBIJAVODE” i JP “ŽELEZNICE SRBIJE”. Zahvaljujući tome uspešno smo realizovali ovaj veoma složen posao na čemu se KK Borac svim učesnicima u ovom poslu najsrdačnije zahvaljuje.

Majka svih pitanja kada se povede reč o renoviranju Borčeve hale glasi:“Hoće li biti uklonjeni „čuveni“ stubovi koji su navijače više nervirali od svih promašenih „trojki“ i zicera“?

– Da, a novim rešenjima biće uklonjena i dva glavna rešetkasta nosača, sve u funkciji osavremenjivanja budućeg objekta, bolje preglednosti i kvalitetnijeg praćenja sportskih dešavanja na parketu. Moram da istaknem da je postojeće konstruktivno rešenje ispunilo standarde sigurnosti i da je odgovaralo tadašnjim uslovima i potrebama sportskog objekta takvog tipa.

Da li će „nova hala“ moći da primi veći broj navijača?

– Projekat za građevinsku dozvolu još nije završen, ali na osnovu predložene koncepcije, po informaciji odgovornog projektanta, može se očekivati povećanje kapaciteta za oko 500 novih mesta.

Hoće li novinari ubuduće imati bolje uslove za rad?

– Naravno, predstavnici medija će dobiti svoj prostor, prema savremenim zahtevima funkcionalnog organizovanja sportskih dvorana kojima svakako pripada i dvorana KK Borac.

Pominje se i dogradnja postojećeg objekta. Šta ona podrazumeva?

– Najznačajnije proširenje postojećeg objekta je predviđeno u delu službenog aneksa (deo do “Bunkera”) gde se predviđa dogradnja još jednog sprata namenjenog za apartmanski smeštaj sportista. U isto vreme, postojeći neiskorišćeni prostor se planira staviti u funkciju uz adekvatne rekonstruktivne zahvate koji slede u takvim slučajevima – zaključio je DuškoObradović.

REALIZACIJA PROJEKTA UZ POMOĆ GRADA I MINISTARSTVA SPORTA

Trenutno se radi na izradi idejnog projekta i izradi budžetske procene investicije, posle čega će Mirko Petrović, potpredsednik kluba, izaći pred članove UO KK Borac i gradonačelnika i predstaviti predloženu koncepciju proširenja i dogradnje sportske hale.

– Predložiću rešenje i kad se ono usvoji, obratićemo se Skupštini kluba za dobijanje konačne saglasnosti za ovu investiciju. Ukoliko se prihvati predložena koncepcija uz već pokazanu spremnost gradonačelnika Miluna Todorovića, nastavićemo aktivnosti na obezbeđenju nedostajućih sredstava za ovu, po svemu, za grad, značajnu investiciju. Sredstva ćemo pokušati da obezbedimo od resornog Ministarstva sporta, Kancelarije za javna ulaganja i grada Čačka. A po završetku izrade projekta, KK Borac će da aplicira za dobijanje građevinske dozvole – objašnjava Mirko Petrović.

1 KOMENTAR

  1. Nekada je bila najbolja hala za kosarku u staroj SFRJ, a sad je katastrofa sa onim cevima. Uhvati me tuga kad vidim kakvu halu ima Zadar koji je manji od Cacaka po broju stanovnika. Hala ce da “progleda” skidanjem onih ceni, nadam se da ce se ovo napraviti i da cemo uzivati i dalje u kosarci. Na mestima gde su bili stubovi tribine treba spustiti do terena jer oni uglovi i onako ne sluze nicemu. Hala ima poseban smek zato sto su tribine do samog terena tako da publika “dise za vrat” protivnickim igracima i sudijama. Valjalo bi povecati kapacitet jer grad od 120 000 stanovnika treba da ima halu bar sa 5000 mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here