Osiguravajuće kuće u Srbiji odlučile su da za šest puta uvećaju iznos godišnje premije osiguranja turističkim agencijama zbog propusta u njihovom radu, a koji su doveli do toga da putnici tokom ranijih godina ostanu bez uplaćenog aranžmana.

O ovom problemu raspravljalo se juče na sastanku u Privrednoj komori Srbije kome je prisustvovalo više od 100 agencija članica Nacionalne Asocijacije turističkih agencija Srbije, Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije i Agencije turističkih agencija Srbije.

Većini turističkih agencija koje su organizatori putovanja, polisa osiguranja na iznos od 300.000 evra ističe 25. januara.

Predstavnici asocijacija turističkih agencija upozoravaju da će odluka o povećanju premije ugroziti opstanak malih i srednjih turističkih agencija koje, kažu, ne mogu da ostvare prihod koji može da pokrije iznos godišnje premije.

Sekretarka Udruženja za turizam u PKS Tijana Maljković najavila je da će do kraja nedelje biti organizovana dva sastanka, jedan sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugi sa osiguravajućim kućama o visini premije, s obzirom da novi zakon o turizmu koji je trebalo da uredi ovu oblast, još nije usvojen.

Prema njenim rečima, na tim sastancima očekuje se objašnjenje za takvu odluku osiguravajućih kuća.

„Treba napraviti racionalnu gradaciju tih polisa, da se isplaćuju prema prometu i broju putnika na godišnjem nivou”, rekla je Maljković.

Navodi da je zbog odluke osiguravajućih kuća nastao problem za male turističke agencije, te da treba raditi na tome da one opstanu.

Predsednik Upravnog odbora ANTAS-a Gordana Prodić ukazala je da je problem nastao posle 15. januara.

Kaže da je do ove godine, godišnja premija osiguranja iznosila između 70.000 i 100.000 dinara, zavisno od osiguravajuće kuće, prometa, i da li je agencija imala odštetne zahteve, dok u poslednjih desetak dana osiguravajuće kuće najavljuju novu cenu od 3.500 evra.

To je, navodi, šest i više puta veći iznos od onog koji su plaćali godinama unazad. „Kolege u manjim sredinama su ovom odlukom najviše pogođene, jer bi za njih najniži iznos premije bio 3.500 evra plus pet odsto porez. Oni nemaju toliki promet jer ne žive u sredinama od milion ili pola miliona stanovnika”, rekla je Prodić.

Turističke agencije traže, kaže ona, da se visina premije određuje prema prometu, da se trenutna cifra premije smanji i da se premosti period do donošenja novog zakon koji se očekuje do 1. oktobra.

Direktor JUTA Aleksandar Seničić ukazao je da je novi zakon o turizmu trebalo da donese i novi pravilnik koji bi regulisao obaveze prema osiguravačima i sistem garancije putovanja.

„Zbog neusvajanja novog zakon sve je ostalo isto, uprkos velikom broju štetnih događaja koji su se desili ne samo prošle, već i u protekle tri godine. Zbog toga su osiguravajuće kuće sa kojima mi radimo izašle sa cenama koje su značajno veće nego što je to bilo prošle godine”, rekao je Seničić.

Dodao je da razloga za povećanje premije ima, jer su odluke o iznosu prethnodne premije donete pre situacija kada su putnici ostajali bez aranžmana.

„Počeli smo sa relicenciranjem po cenama koje trenutno imamo, ali su pregovori sa osiguravačima i dalje u toku jer pokušavamo da pronađemo kriterijume po kojima ćemo valorizovati male agencije i omogućiti im da uz značajno smanjene premije, ostanu u poslu”, rekao je Seničić.

S druge strane, ukazao je on, u ovom trenuktu postoji više od 120 turističkih agencija koje su prihvatile novu ponudu osiguravača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here