Oko 300 prosvetnih radnika protestovalo je u centru Gornjeg Milanovca zahtevajući od nadležnih u Opštini da im budu isplaćeni putni troškovi za dolazak i odlazak sa posla.

Protest, koji je praćen jednočasovnom obustavom nastave, organizovao je Sindikat obrazovanja Gornji Milanovac, a prisustvovali su i prosvetni radnici iz Čačka, Ivanjice, Kragujevca, Kraljeva, Vrnjačke Banje i Beograda kao i predstavnici Sindikata medicinskih sestara i tehničara u Gornjem Milanovcu, kojima se takođe ne isplaćuju putni toškovi za dolazak i odlazak sa posla.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je cilj protesta da se skrene pažnja nadležnima u opštini Gornji Milanovac da moraju da poštuju Zakon o radu i Poseban kolektivni ugovor kojima je predviđena isplata troškova radnicima za dolazak na posao i odlazak.

Ona je dodala da prosvetni radnici Gornjeg Milanovca godinu dana pokušavaju da se dogovore sa nadležnima u Opštini oko isplate putnih troškova, ali da dogovor nije postignut. Predsednik Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac Vladimir Milisavljević rekao je da prosvetni radnici traže da se do kraja drugog polugodišta plate sva dugovanja prosvetnim radnicima za putne troškove i najavio da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, radikalizovati štrajk.

“Problem se može rešiti jednim pregovorom, ali je potrebno da za to postoji dobra volja”, rekao je Milisavljević.

Predstavnici Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac su nakon protesta predali zahteve nadležnima u Opštini.

Prema podacima Sindikata obrazovanja Čačak, sve škole u tom gradu i Ivanjici su obustavile nastavu od 12 do 13 časova u znak solidarnosti sa prosvetnim radnicima Gornjeg Milanovca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here