Ministar odbrane Aleksandar Vulin zajedno sa predsednikom opštine Gornji Milanovac Dejanom Kovačevićem posetio je Centar za obuku veze i informatike koji se nalazi u garnizonu Gornji Milanovac u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“.

Prema rečima komadanta milanovačke kasarne potpukovnika Nenada Dražinca u toku je obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije decembar 2018. godine.

„Danas je u Centru obuke veze i informatike ministru prezentovan deo obuke gde je mogao da stekne uvid u početak obuke i osposobljenost i ono na čemu radi Centar da bi od vojnika dobili prave profesionalce i osposobili ih za ono za šta su namenjeni“ rekao je Dražinac.

Zahvalnost za ustupanje prostora kasarne za pohađanje đaka OŠ „Momčilo Nastasijević“ u toku rekonstrukcije koja sledi ministru je preneo predsednik opštine Dejan Kovačević

„Želim da se zahvalim u ime opštine Gornji Milanovac i vama i generalu Petroviću i komadantu Dražincu što ste izašli u susret nama i našim najmlađim sugrađanima i omogućili da đaci druge osnovne škole nastavu u drugom polugodištu pohađaju ovde. To je nama jako velika pomoć obzirom da država ulaže u rekonstrukciju Osnovne škole „Momčilo Nastasijević“ 204 miliona dinara čime ćemo dobiti jednu prelepu, novu školu u Gornjem Milanovcu“ istakao je Kovačević.

Dodao je da je na pomolu i rešavanje dugogodišnjeg problema ozakonjenja objekata koji su izgrađeni u zaštitnom pojasu oko kasarne u Lunjevici.

„Moram da ohrabrim sve naše sugrađane koji žive na tom prostoru da ćemo u narednom periodu intezivno raditi na rešavanju tog problema“.

Prvi čovek ministarstva odbrane Aleksandar Vulin izrazio je spremnost da zajedno u koordinaciji sa ostalim ministarstvima i lokalnom samoupravom iznađe rešenje i konačno reši problem sa objektima koji se nalaze u zaštićenoj zoni.

„Vojska Srbije je uvek tu za sve građane. Uvek je tu da pomogne i kao što danas pomaže u čišćenju puteva tako će pomoći i svakome kome je potrebna škola kao u Gornjem Milanovcu a posebno ćemo učiniti sve da se pomogne i završi posao oko legalizacije objekata koji su izgrađeni u zaštićenoj zoni. Mi smo već danas određene predloge dali predsedniku lokalne samouprave i očekujem da ćemo se vrlo brzo ponovo videti sa zaista dobrim vestima za sve građane u naselju Lunjevica“ kazao je Vulin.

Ministar je prilikom obilaska kasarne rekao da će i 2019. godina biti posvećena ulaganjima i modernizaciji Vojske Srbije ali i obuci njenih pripadnika posebno onih koji pripadaju rezervnom sastavu.

„Kada je upitanju opremanje, opremaćemo se svim onim što je poznato našoj javnosti ali posebno sredstvima koja sami proizvodimo od sistema veze pa do složenih sistema. Samo ono što sami proizvedemo jeste suštinski naše i samo to ne može niko da nam uskrati, a odbrana zemlje nikada ne sme biti ostavljena na političku milost ili nemilost već mora da vude takva da smo sami bez obzira na svet oko sebe u stanju da opremimo vojsku i da se branimo“ zaključio je ministar.

Delegacija je imala priliku da obiđe i spomen sobu posvećenu uspomenama na poginule pripadnike ovog garnizona u ratnim dejstvima, eksponatima koji su svedoci telekomunikacione tehnike prošlog veka ali i da se upozna sa biografijama ranijih oficira koji su bili komadanti jedinica u Milanovcu.

U pratnji ministra odbrane bio je i general-potpukovnik Đokica Petrović, komadant komande za obuku Vojske Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here