Velike su šanse da Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, kojom je određena maksimalna cena vekne od 46 dinara, ne bude produžena i posle 31. januara.

foto: Shutterstock

Da se o tome ozbiljno razmišlja izjavio je i potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, a za ukidanje Uredbe su i novosadsko poslovno udruženje Žitounija, industrijski mlinovi i pekare, jer ona iziskuje veće administrativne troškove i za trgovce i proizvođače.

– Prema tome, jasno je da nema ekonomskih opravdanja za održavanje uredbe. Jedini argument za njeno produženje su psihološki argumenti, jer bi to neko mogao da iskoristi da pokrene kampanju – evo sad će cene hleba skočiti pošto je ukinuta poslednja uredba koja postoji. To se neće dogoditi jer i danas imate u prodavnicama hleb po nižoj ceni od propisanih 46 dinara za hleb Sava od brašna tip 500 – istakao je Lajić.

Naveo je da će, ipak, imati još jedan krug razgovora o tome, ali da su vrlo blizu odluci da se ta uredba ne produžava.

– S tim, što bi ostavili mogućnost da ukoliko dođe do bilo kakvih značajnijih cenovnih ili bilo kakvih drugih poremećaja na tržištu, da tu uredbu vratimo – kaže Ljajić.

Lajić je poručio da nema razloga za strah ako uredba bude ukinuta i da će u slučaju bilo kakih incidenata u smislu poremećaja na tržištu ministarstvo biti spremno da je vrati.

– Tako da ozbiljno razmišljamo da je više ne produžavamo. To bi bila poslednja uredba kojom mi ograničavamo cenu bilo kog proizvoda – dodao je Ljajić.

Vlada Srbije je još 2010. godine propisala maksimalnu maloprodajnu cenu vekne belog hleba, kao meru zaštite socijalnog standarda stanovništva koja se, od tada, produžava na svakih šest meseci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here