Službeni glasnik objavio je usklađivanje dinarskih iznosa akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, a koji će se primenjivati od 1. februara. Najavljen je rast cena cigareta, kafe i alkoholnih pića, a ono što brojne vozače interesuje jeste kako će povećanje uticati na već turbulentne cene nafte i gasa.

foto: Thinkstock

Zbog usklađivanja sa godišnjom inflacijom, koja je prethodne godine dosegla 2,5 odsto, akcize će se uvećati i za gorivo i tečni gas. Pojedinačno gledano i u zavisnosti od vrste, povećanje će ići od 1,1 do 1,2 dinara po litru benzina, odnosno kod tečnog gasa 0,90 dinara po kilogramu.

– Sigurno je u ovom trenutku da će proizvođači i uvoznici koji su obveznici plaćanja za toliki porast akciza uvećati svoje troškove – objašnjava generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović koji dodaje da je u ovom trenutku nepredvidivo i na nivou spekulacija praviti bilo kakve projekcije da li će cena goriva rasti.

On objašnjava da proizvođači i uvoznici formiraju cene na osnovu svojih troškova koji će biti veći, ali nisu samo akcize te koje utiču na cenu naftnih derivata.

– Mnogo toga zavisi od drugih cena kije će nakon povećanja akciza poskupeti ili ne. Dakle, posmatra se celokupno tržište i ono utiče na konačnu cenu – navodi Mićović i ističe da iskustva iz prethodnih godina govore da uvećane akcize mogu i ne moraju dovesti do većih cena na tržištu.

Važno je istaći, kako Mićović navodi, da akcize ulaze u obračun PDV-a, pa će on porasti za nekih 20 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here