Ženska odbornička mreža Grada Čačka organizovala je tribinu „Rodna ravnopravnost u Srbiji“, na kojoj su učestvovale poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i konsultantkinja za rod i bezbednost u Koоrdinacionom telu za rodnu ravnopravnost Vlade, mr Svetlana Janković. Obe učesnice su podržale osnivanje mreže i pokazale spremnost za podršku i pomoć u realizaciji usvojenog Akcionog plana.

Poverenica je predstavila analizu o rodnoj ravnopravnosti u jedinicama lokalne samouprave i istakla neophodnost aktivnog angažovanja žena u politici, koje su na lokalnom nivou znatno manje zastupljene nego na republičkom, zbog čega su umrežavanje i međusobna podrška od ključnog značaja. „Više žena u političkom životu znači i viši kvalitet odluka koje se donose, jer uključuje obe perspektive“, smatra Jankovićeva, koja je na tribini govorila i o ulozi koju imaju mediji u suzbijanju, ali i širenju stereotipa.

“Žene u javnom životu imaju značajnu ulogu, jer svojim predstavljanjem, nastupom i sagledavanjem stvari oblikuju javno mnenje. Svaka od nas svojim javnim nastupom može uticati na razbijanje predrasuda o ulozi žena u društvu”, istakla je poverenica.

Bivša potpukovnica Vojske Srbije u svom izlaganju prezentovala je drugi, trenutno aktuelni Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 SB UN – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji 2017-2020, ali se osvrnula i na prvi koji je važio u periodu 2010-2015.

„Polazeći od transformisanja koncepta bezbednosti, treba uzeti u obzir to da smo mi i dalje društvo koje ima postkonfliktni kontekst u koji nedvosmisleno treba da se uključi i percepcija žena u cilju izgradnje i održivosti mira“, između ostalog je istakla Jankovićeva.

Ženska odbornička mreža Grada Čačka, koja čini četvrtinu saziva čačanske skupštine, konstituisana je početkom januara i zalagaće se, pored ostalog, i za rešavanje problema nasilja nad ženama, decom, kao i za ekonomsko osnaživanje žena, što je već aktuelizovala u svom Akcionom planu. Učesnice, inače obe Čačanke, pre tribine obišle su 38. izložbu likovnog stvaralaštva amatera Moravičkog okruga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here