Milenko Kostić počeo je pripreme za gradnju nove crkve, pored svog imanja u Loznici na Jelici. Vlasnik „Auto Čačka” pokazao nam je nacrt portala buduće bogomolje, iz idejnog projekta.

foto: RINA/G. Otašević

– Novi hram, najverovatnije, biće posvećen Svetom Nikoli – rekao je Kostić za agenciju RINA.

On je, inače, već sagradio dve crkve u svom dragačevskom zavičaju.

Hram u Rtima, posvećen Svetom Iliji, osveštan je 2. avgusta 2013. i to je nova i jedina crkva u ovom selu, podignuta na mestu stare koju su Turci zapalili u doba Prvog srpskog ustanka. I ova je jednobrodna brvnara kao i preteča.

Bogomolju je Kostić sagradio na zemljištu praotaca, gde je rođen i njegov deda Stevan (1888 – 1955).

– U Rti sam došao da bih kupio jednu parcelu na dedovini i video krst na mestu srušenog hrama. Rođaci su mi ispričali da je tu nekad postojala crkva, saborište i mesto s kojeg se kretalo u ratove, i vele da je to bila zemlja mog pradede Radovana na kojoj se rodio deda Stevan. Verujem da nisam tog dana slučano došao u Rti, i nešto mi je govorilo da moram da obnovim ovu svetinju – kaže Kostić.

Crkvica je u svemu nalik brvnarama kakve su po selima podizali naši preci, izuzev šindre. Morala bi često da se menja, pa je stavljen crep. Sa 42 kvadrata dovoljna je selu od 147 domaćinstava i 493 duše. Brvna su debljine 14 h 14 centimetara a duborezni ikonostas za 11 ikona urađen je u umetničkoj radionici braće Slobodana i Zorana Koprivice u Lučanima.

– Brvnara je lepša od kamene crkve, toplija je, a i kraće traje. Zato će zemljaci češće morati da je obnavljaju, i češće Boga da se sete – objašnjava Kostić.

On je, inače, 2001. godine, u rodnom selu Kotraži podigao kamenu bogomolju posvećenu Svetom Panteliji. Tu mu se 1915. godine deda Stevan privenčao u zaseoku Čakarevići, tu su se rodili i njegov otac Dušan, a i Milenko, i sagrađena je takođe na crkvištu, na njegovoj očevini. Ove dve crkve međusobno su udaljene četiri kilometra.

– Često su mi u san dolazili deda Stevan i otac Dušan, govorili mi da podignem ove belege, i to je za mene bila zaposvest – reče Kostić.

Milenko Kostić je, inače, danas najbogatiji Čačanin, osnivač i vlasnik preduzeća „Auto Čačak”. Pored ove dve crkve koje je sam podigao, pomogao je i gradnju više drugih. Istinita je anegdota da su mu majstori, dovršivši gradnju crkve Sv. Pantelije u Kotraži, na kraju predložili da uloži još novca i kupi gromobran, na šta je ktitor odrečno uzvratio.

– Nema potrebe. Ovo je božja kuća, i onaj čija je sam će da je sačuva od groma.

4 KOMENTARA

  1. Хвала господу Богу,да још постоји великих људи попут Миленка.Који својим новцем и љубављу подиже богомоље,а не као неки Лучанци државним новцем.Још и приде надају се доброј заради на богомољи коју граде.Наравно биће исписано на камену да су је ти исти подигли,који су до пре 30 година забранили да се подигне свети храм на том истом месту.Непостои ту ни трунке покајања већ само добит,добит..

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here