Predsednik opštine Dejan Kovačević uručio je danas v.d. direktoru Doma zdravlja Gornji Milanovac dr Aleksandru Čivoviću ključeve dva nova automobila za potrebe ove zdravstvene ustanove.

Ovom prilikom Kovačević je podsetio da je od 2016. godine opština Gornji Milanovac u Dom zdravlja uložila preko 120 miliona dinara kako bi ova zdravstvena ustanova mogla da funkcioniše.

– Svi pamtimo vreme kada Dom zdravlja nije mogao da registruje svoja vozila, nije imao prohodan račun i svi računi su bili u blokadi, nisu imali novac za gorivo.

Prema njegovim rečima situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi danas je potpuno drugačija.

– Opština Gornji Milanovac je uložila sredstva iz opštinskog budžeta kako bi vratila sve dugove koji su neki pre nas napravili neodgovornom politikom, pre svega neodgovornom kadrovskom politikom i neodgovornim vođenjem same institucije.

Dodao je i da je Opština danas u prilici da Domu zdravlja pokloni dva nova vozila.

– Vrednost ova dva vozila je nešto preko dva miliona dinara. Pored svih lepih i značajnih stvari koje su se desile u prethodnoj godini i pored akreditacije koju je prvi put dobio Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu na tri godine, opština Gornji Milanovac nastavlja sa ulaganjem. Ovoga puta obnavljamo vozni park. Ja sam sada sa v.d. direktorom pogledao i ostali deo voznog parka koji je na raspolaganju Domu zdravlja i to su sve stara vozila.

Kovačević je rekao i da postoji obećanje i sa republičkog nivoa u vidu nabavke sanitetskih vozila, a najavio je i u budućnosti ulaganja u ovu zdravstvenu ustanovu od strane opštine Gornji Milanovac kako bi primarna zdravstvena zaštita bila dostupna na teritoriji čitave Opštine.

V.d. direktor ove zdravstvene ustanove, dr Aleksandar Čivović izjavio je da Dom zdravlja Gornji Milanovac ne bi mogao da zadovolji svoje potrebe, odnosno potrebe pacijenata koji su upućeni na ovu ustanovu da nije nesebične podrške i velike pomoći lokalne samouprave. On je rekao da je Dom zdravlja u svom voznom parku imao dvadeset i osam vozila, šest je rashodovano i trenutno su na broju dvadeset i dva. Dodao je da su dva nova vozila, nabavljena zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave, bila neophodna kako bi zaposleni mogli da stignu do svih pacijenata, u šezdeset i dva sela, koliko pokriva ova zdravstvena ustanova.

– Jedno vozilo će biti usmereno ka dijalizi. Ubacivanjem ovog vozila oslobađamo dva koja smo do sada koristili u tu svrhu i možda ćemo moći jedno da damo za Pranjane, a drugo će moći da koristi jedan od naših lekara koji ide na teren u seoske ambulante, da ima pristojno vozilo dostojno lekara. Drugo vozilo je vozilo koje koristi kućno lečenje i to je jedna značajna stvar. Kadar koji mahom koristi vozilo su medicinske sestre, seoski su putevi u pitanju i jako je teško prići do svake kuće u kojoj se nalazi ležeći pacijent. Sestre su često morale i po nekoliko kilometara da pešače kako bi stigle do pacijenta.

Čivović je dodao da je u prethodne tri godine renovirano tri ambulante na seoskom području, kao i prostor od četiri stotine metara kvadratnih u samom sedištu Doma zdravlja. Takođe, prema njegovim rečima u svakoj organizacionoj jedinici su stvoreni bitni preduslovi za kvalitetniji rad.

Predsednik Kovačević zajedno je sa v.d. direktorom Čivovićem obišao i prostorije Doma zdravlja, uverio se u trenutno stanje ove zdravstvene ustanove i iskoristio priliku da razgovara sa pacijentima i zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here